ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Τυχερά» γονίδια προστατεύουν από παχυσαρκία και ασθένειες

10 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Γενετιστές ανακάλυψαν γιατί μερικοί άνθρωποι με παχυσαρκία παραμένουν σχετικά υγιείς, ενώ άλλοι υποφέρουν από ασθένειες που αλλάζουν τη ζωή τους, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Όποιος έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30 θεωρείται παχύσαρκος και όχι απλώς υπέρβαρος (=ΔΜΣ 25-29). Ωστόσο, δύο άτομα με τον ίδιο ΔΜΣ μπορεί να έχουν διαφορετική ποσότητα λίπους και αυτό το λίπος μπορεί να έχει κατανεμηθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Εξάλλου, το λίπος που είναι αποθηκευμένο κάτω από το δέρμα, θεωρείται λιγότερο επιβλαβές από το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από όργανα όπως είναι το συκώτι και η καρδιά. Τα γονίδιά μας καθορίζουν πώς και πού αποθηκεύεται αυτό το λίπος - αυτό που οι επιστήμονες αναφέρουν ως «ευνοϊκή» ή «μη ευνοϊκή» παχυσαρκία-.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν "άτυχα" γονίδια λίπους, που σημαίνει ότι αποθηκεύουν υψηλότερα επίπεδα λίπους παντού, συμπεριλαμβανομένων κάτω από το δέρμα, το συκώτι και το πάγκρεας. Αυτό σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2», δήλωσε η Δρ Hanieh Yaghootkar, λέκτορας στις βιοεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. «Άλλοι είναι πιο τυχεροί και έχουν γονίδια που σημαίνουν υψηλότερο λίπος κάτω από το δέρμα, αλλά χαμηλότερο λίπος στο συκώτι και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι, από τις 37 ασθένειες που εξέτασαν, οι 12 - συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού και του διαβήτη τύπου 2 - σχετίζονται άμεσα με τα γονίδια που καθορίζουν εάν ένα άτομο έχει ή όχι ευνοϊκή παχυσαρκία», ενώ οι 9 θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν σχετίζονται με τη παχυσαρκία και πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα απλής μεταφοράς λίπους σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει ευνοϊκή ή μη παχυσαρκία, η τελευταία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου, με ακόμη και εκείνους με "ευνοϊκή" παχυσαρκία να εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως χολόλιθοι, άσθμα  και ψωρίαση.

«Για την καλύτερη πρόληψη και μέτρηση του κινδύνου ασθένειας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν η παχυσαρκία είναι ένας περιστασιακός παράγοντας κινδύνου και εάν είναι αιτιολογική, ποιες συνέπειές της δημιουργούν τον κίνδυνο», είπε η Δρ Yaghootkar.

Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματά μας παρέχουν επίσης στοιχεία ότι όλοι θα ωφεληθούν από την απώλεια του επιπλέον λίπους τους, ακόμα κι αν είναι μεταβολικά υγιείς».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να προσδιορίσουν εάν πρέπει να στοχεύουν στις δυσμενείς επιπτώσεις της παχυσαρκίας κάποιου ή να προσπαθούν να τους βοηθήσουν να χάσουν μερικά κιλά.



Σχετικά Άρθρα