ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το "σκανδιναβικό περπάτημα" βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας

18 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Η σωματική δραστηριότητα είναι βασική προϋπόθεση για διατήρηση καλής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Cardiology εξέτασε τον αντίκτυπο των διαφορετικών τύπων άσκησης μεταξύ των συμμετεχόντων με στεφανιαία νόσο. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όλα τα είδη άσκησης που μελέτησαν ήταν ωφέλιμα, αλλά το σκανδιναβικό περπάτημα παρείχε το πιο σημαντικό όφελος.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 130 εθελοντές με στεφανιαία νόσο, που είχαν ήδη παραπεμφθεί σε πρόγραμμα καρδιαγγειακής αποκατάστασης. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 14 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε έναν από τους τρεις διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων άσκησης:

-Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT),

-συνεχής προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης (MICT),

-σκανδιναβικό περπάτημα.

Ο Δρ Chip Lavie, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας, εξήγησε τις διαφορές μεταξύ αυτών των τύπων ασκήσεων:

"Το σκανδιναβικό περπάτημα είναι μια βελτιωμένη μορφή βάδισης που εμπλέκει ταυτόχρονα στην άσκηση τόσο τα άνω, όσο και τα κάτω μυϊκά συστήματα του σώματος. Η συνεχής προπόνηση μέτριας έως έντονης έντασης (MICT) περιλαμβάνει τακτικό, παρατεταμένο περπάτημα με μέτριους έως υψηλούς καρδιακούς παλμούς. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) περιλαμβάνει άσκηση όπως πολύ γρήγορο περπάτημα για λίγα λεπτά σε πολύ υψηλούς καρδιακούς παλμούς και στη συνέχεια ανάκαμψη με αργό καρδιακό ρυθμό που επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες ως προς τη λειτουργική ικανότητα, που έχει να κάνει με τη μέγιστη προσπάθεια την οποία μπορεί να καταβάλει ένα άτομο στη σωματική του δραστηριότητα. Ωστόσο, οι ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και εξέτασαν πώς αυτοί οι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρέασαν την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρουν ότι όλες οι μορφές άσκησης επηρέασαν θετικά και τους τρεις τομείς: Λειτουργική ικανότητα, ποιότητα ζωής και συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα του σκανδιναβικού περπατήματος βίωσαν τα περισσότερα οφέλη επειδή το σκανδιναβικό περπάτημα αύξησε περισσότερο τη λειτουργική ικανότητα.

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς: Πρώτον, σημειώνουν ότι οι συμμετέχοντες τους διατήρησαν επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μετά την αρχική περίοδο 12 εβδομάδων των προγραμματισμένων προγραμμάτων άσκησης.

Δεύτερον, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν από το ίδιο κέντρο. Τέλος, η μελέτη περιελάμβανε μόνο έναν μικρό αριθμό γυναικών, επομένως δεν μπορούν να γενικεύσουν τα αποτελέσματα. Έτσι, οι συγγραφείς αυτής της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει περισσότερο τα παρατεταμένα οφέλη των διαφορετικών τύπων άσκησης, σε ευρύτερο πληθυσμό.

Να σημειώσουμε ότι το σκανδιναβικό περπάτημα είναι αυτό που γίνεται με τη χρήση ειδικών μπαστουνιών.


Σχετικά Άρθρα