ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το "αυτί του κολυμβητή" είναι πολύ συχνό σε όσους κάνουν βουτιές

21 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Οι βουτιές στην θάλασσα και την πισίνα είναι αγαπημένη δραστηριότητα μικρών και μεγάλων το καλοκαίρι. Αλλά στα μεν παιδιά σχολικής ηλικίας τριπλασιάζεται οι ωτίτιδες και τους πόνους στα αυτιά, στους δε ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο που ονομάζουν "αυτί του κολυμβητή". Πρόκειται για την συνηθέστερη φλεγμονή αυτήν την εποχή που δεν είναι τίποτα άλλο από μια εξωτερική ωτίτιδα η οποία μπορεί να καταστρέψει τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά να έχει και άσχημη έκβαση αν δεν δώσουμε την δέουσα σημασία.

Το συνηθισμένο βούλωμα στα αυτιά μετά από βουτιά είναι μεν παροδικό και περνάει, αρκεί να γείρουμε το κεφάλι στο πλάι από την πλευρά του αυτιού που παρουσιάζει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να αφήσει και μόνιμο πρόβλημα αν συμβαίνει πολύ συχνά.

Είναι σημαντικό όμως να μην κάνουμε "γιατροσόφια" όταν συμβαίνει πρόβλημα μετά από βουτιές αλλά να ζητάμε την βοήθεια γιατρού ωτορινολαρυγγολόγου. Η διάτρηση του τυμπανικού υμένα είναι η πιο σοβαρή παρενέργεια που βάζει σε κίνδυνο την ακοή μας.

Επίσης οι γιατροί λένε ότι η χρήση της μπατονέτας σπρώχνει βαθύτερα προς τα μέσα, το κερί (κυψελίδα), στον έξω ακουστικό πόρο. Αυτό, μπορεί να τραυματίσει την λεπτή και ευαίσθητη επιδερμίδα του, όπως επίσης και τον τυμπανικό υμένα, ο οποίος έχει πάχος μόλις 3 χιλιοστά.

Και κάτι σημαντικό: Το κερί στα αυτιά μας δεν είναι ένδειξη βρωμιάς αλλά παράγεται για να προστατεύσει τον έξω ακουστικό πόρο, από τα μικρόβια, τους μύκητες και λιπαίνει το λεπτό δέρμα που τον καλύπτει. Συνεπώς προστατεύει το αυτί μας από τις μολύνσεις, ακόμα και από την είσοδο κάποιων μικρών εντόμων, πράγμα που δεν είναι σπάνιο και συμβαίνει αρκετές φορές.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, άνθρωποι που έχουν υπερέκκριση κυψελίδας, το καλύτερο που έχουν αν κάνουν, είναι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα, τον ωτορινολαρυγγολόγο τους για καθαρισμό.

Η θεραπεία της ωτίτιδας ή της ωτομύκωσης, γίνεται συνήθως με αντιβιοτικές σταγόνες που στάζουμε μέσα στο αυτί και σπανιότερα σε συνδυασμό με αντιβιοτική αγωγή από το στόμα. Αλλά η εξέταση από ειδικό γιατρό είναι απαραίτητο να προηγηθεί.


Σχετικά Άρθρα