ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 1/3 των ατόμων με κανονικό βάρος είναι στην πραγματικότητα ...παχύσαρκο

17 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ εξέτασαν τα ανθρωπομετρικά δεδομένα περίπου 3.000 Ισραηλινών γυναικών και ανδρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης της συνολικής υγείας και του καρδιομεταβολικού κινδύνου ενός ατόμου σε σύγκριση με το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα!

Η μελέτη - που είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έχει διεξαχθεί ποτέ στο Ισραήλ - έγινε από τον καθηγητή Yftach Gepner και το διδακτορικό φοιτητή Yair Lahav, σε συνεργασία με τον Aviv Kfir και βασίστηκε σε δεδομένα από το Yair Lahav Nutrition Center στο Τελ Αβίβ. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.

Η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «το παράδοξο της παχυσαρκίας με φυσιολογικό βάρος», υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό σωματικού λίπους σε άτομα κανονικού βάρους. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ανθρωπομετρικά δεδομένα 3.000 Ισραηλινών γυναικών και ανδρών, που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών: βαθμολογίες ΔΜΣ, σαρώσεις DXA (χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για τη μέτρηση της σύστασης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε λίπος) και καρδιομεταβολικούς δείκτες αίματος. Περίπου το 1/3 των συμμετεχόντων, 1.000 άτομα, βρέθηκε να είναι εντός του φυσιολογικού εύρους βάρους. Από αυτούς, το 38,5% των γυναικών και το 26,5% των ανδρών αναγνωρίστηκαν ως «παχύσαρκοι με φυσιολογικό βάρος», έχοντας υπερβολική περιεκτικότητα σε λίπος, παρά το φυσιολογικό τους βάρος. 

Αντιστοιχίζοντας το ποσοστό σωματικού λίπους με τους δείκτες αίματος για καθένα από αυτά τα άτομα, η μελέτη βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της «παχυσαρκίας με φυσιολογικό βάρος» και των υψηλών επιπέδων σακχάρου, λίπους και χοληστερόλης – σημαντικών παραγόντων κινδύνου για μια σειρά καρδιομεταβολικών ασθενειών-.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό σωματικού λίπους είναι πιο αξιόπιστος δείκτης της γενικής υγείας ενός ατόμου από τον ΔΜΣ. Ως εκ τούτου, συνιστούν ότι το ποσοστό σωματικού λίπους πρέπει να γίνει το κυρίαρχο πρότυπο υγείας και προτείνουν ορισμένα εύκολα και προσβάσιμα εργαλεία για το σκοπό αυτό: 

Μετρήσεις που υπολογίζουν το σωματικό λίπος με βάση το πάχος του στρώματος λίπους που υφίσταται κάτω από το δέρμα, και μια φιλική προς το χρήστη συσκευή μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σώματος, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά γυμναστήρια.

Σχετικά Άρθρα