ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σταματήστε να επικεντρώνεστε στο πώς φαίνεται το σώμα σας όταν ασκείστε

27 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να βελτιώσει τη μνήμη σας, την εικόνα του σώματός σας και ακόμη και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος και την κατάθλιψη. Επιπλέον, οι προπονήσεις μπορεί να είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε κόσμο και να κοινωνικοποιηθείτε. Ωστόσο, d;yo νέες μελέτες σε γυναίκες που ασκούνται τακτικά υποδεικνύουν ότι η σκέψη για το πώς φαίνεστε ενώ ασκείστε μπορεί να υπονομεύσει ορισμένα από αυτά τα οφέλη.

Ειδικότερα, στην πρώτη μελέτη, παρακολουθήθηκαν περισσότερες από 200 γυναίκες στις ΗΠΑ που προσδιορίζονταν ως τακτικά ασκούμενες. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι γυναίκες που προβληματίζονται ιδιαίτερα για την εμφάνιση του σώματός τους όταν γυμνάζονται απολαμβάνουν την άσκηση λιγότερο και ασκούνται λιγότερο συχνά.

Στη δεύτερη μελέτη, συμμετείχαν 181 γυναίκες μεταξύ 18-30 ετών για να ολοκληρώσουν ένα διαδικτυακό μάθημα γυμναστικής διάρκειας 30 λεπτών μέσω Zoom. Το μάθημα ήταν αρκετά απαιτητικό, με ασκήσεις υψηλής έντασης όπως burpees και jump squats. Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, η άσκηση έτεινε να βελτιώσει τη διάθεση και την ικανοποίηση του σώματος των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες που ανέφεραν ότι σκέφτονταν πώς ήταν το σώμα τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσίασαν λιγότερη βελτίωση στη διάθεση και αισθάνθηκαν λιγότερη ικανοποίηση. Στο τέλος του μαθήματος, ζητήθηκε από τις γυναίκες να αναφέρουν 3 λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το πώς ένιωθαν. Οι γυναίκες που σκέφτηκαν πολύ για το πώς φαινόταν το σώμα τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος ανέφεραν  λέξεις με αρνητική χροιά, όπως «αδύναμη». Οι γυναίκες που περνούσαν λιγότερο χρόνο κατά τη διάρκεια του μαθήματος σκεπτόμενες την εμφάνισή τους, ανέφεραν πιο θετικές λέξεις όπως «περήφανη».

Το μήνυμα από αυτές τις μελέτες είναι σαφές: εάν θέλετε να απολαύσετε τις προπονήσεις σας και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της άσκησης, εστιάστε λιγότερο στην εμφάνιση σας όταν ασκείστε και περισσότερο στο τι κάνει το σώμα σας και στο πώς αισθάνεστε. Προσπαθήστε να φοράτε ρούχα που είναι άνετα και δεν σας αφήνουν να επικρίνετε τον εαυτό σας. 

Εάν είστε ένας από τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης που απολαμβάνουν την άσκηση, εστιάστε περισσότερο στη διασκέδαση και λιγότερο σε αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη του γυμναστηρίου. Εάν θεωρείτε την άσκηση αγγαρεία, προσπαθήστε να ιεραρχήσετε εκ νέου τα κίνητρά σας ώστε να μην επικεντρώνονται στην αλλαγή της εμφάνισής σας, αλλά στην αλλαγή των συναισθημάτων σας. Τέλος, όποτε είναι αυτό εφικτό, βγείτε έξω για τις προπονήσεις σας. Η επαφή με τη φύση μπορεί να σας βελτιώσει περαιτέρω τη διάθεσή σας και μπορείτε να αποφύγετε να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.



Σχετικά Άρθρα