ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ένας υποστηρικτικός φίλος μπορεί να βοηθήσει στους στόχους και το fitness

30 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Το να έχετε έναν φίλο ή σύντροφο που να σάς υποστηρίζει σε διάφορους τομείς της ζωής σας, είναι ιδανικό. Μπορεί να βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι ή να επιτύχετε τους στόχους σας σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών και σε διαδικασίες αδυνατίσματος και εκγύμνασης. Αμερικανική μελέτη κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να φέρετε εις πέρας ένα στόχο εάν πείτε σε κάποιον άλλον ότι δεσμεύεστε να το κάνετε. Και αν τον ενημερώνετε διαρκώς για την πρόοδό σας, οι πιθανότητες επιτυχίας σας αυξάνονται στο 95%. H πρακτική έχει τις ρίζες της στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και σε σχετικές ομάδες υποστήριξης ατόμων με εθισμούς.

Η ψυχολόγος Suzy Reading λέει ότι υπάρχουν συνήθως 2 διαφορετικοί τύποι υποστηρικτών. «Ο πρώτος λειτουργεί περισσότερο σαν μέντορας όπου το ένα άτομο επωφελείται από τη σοφία του άλλου. Ο δεύτερος είναι όταν 2 άτομα εστιάζουν σε έναν κοινό στόχο. Μπορούν και οι δύο να λειτουργήσουν εξίσου καλά».

Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε αυτού του είδους τη σχέση με ένα άτομο που εμπιστεύεστε από μια δοκιμαστική περίοδο και να ορίζετε πάντα μία χρονική διάρκεια για το πόσο θα κρατήσει η συνεργασία σας. «Μπορείτε να πείτε, ας το δοκιμάσουμε και να δούμε αν λειτουργεί», προτείνει η Reading. «Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε και να είστε σαφείς και ειλικρινείς σχετικά με την πρόωρη διακοπή, εάν δεν λειτουργεί».

Η επιτυχημένη συνεργασία με έναν φίλο εξαρτάται τόσο από το να σκέφτεστε τι μπορείτε να προσφέρετε στον άλλον όσο και το τι μπορεί να σας δώσει. «Θέλουμε ιδανικά να συνεργαστούμε με κάποιον που δείχνει κατανόηση, που δεν είναι επικριτικός, που είναι αξιόπιστος και ενδιαφέρεται πραγματικά για την επιτυχία μας», λέει η Reading. «Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε πρόθυμοι να τους το προσφέρουμε».

Σχετικά Άρθρα