ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στους έφηβους: Βοηθάμε να ζουν υγιεινά αλλά όχι να κάνουν συνεχώς δίαιτα

18 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

images

Αυξημένη είναι η αγωνία των εφήβων, της αποκαλούμενης «γενιάς Ζ», για το σωματικό τους βάρος το οποίο και συχνά υπερεκτιμούν, διαπιστώνει νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα στην έρευνα αυτή διαπιστώνεται υψηλότερο ποσοστό εφήβων που καταφεύγει σε δίαιτες ή αθλείται με αποκλειστικό κίνητρο να χάσει βάρος.

Η έρευνα διεξήχθη στο University College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics. Όπως δείχνει, τα κορίτσια που προσπαθούν να χάσουν βάρος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Αλλά και τα αγόρια ακολουθούν...

Τα παιδιά της «γενιάς Ζ» είναι οι σημερινοί έφηβοι και νεαροί που γεννήθηκαν στην πλειονότητά τους μετά το 2000. Το 2015 το 42% των κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 14 ετών δήλωσαν ότι προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, σε σύγκριση με ποσοστό 30% το 2005. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για το βάρος, την υγεία και την εμφάνιση μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας μπορεί επίσης να έχουν ακούσιες συνέπειες» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Francesca Solmi, ψυχίατρος στο University College του Λονδίνου.

«Η αύξηση στις δίαιτες μεταξύ των νέων είναι ανησυχητική επειδή πειραματικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η δίαιτα είναι γενικά αναποτελεσματική μακροπρόθεσμα στη μείωση του σωματικού βάρους στους εφήβους, και μπορεί αντίθετα να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η δίαιτα είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών» αναφέρει η ίδια.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα για 22.503 εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, οι οποίοι συμμετείχαν σε ισάριθμες μεγάλες μελέτες παρατήρησης: Για άτομα που γεννήθηκαν το 1970 (με τα σχετικά δεδομένα να συγκεντρώνονται το 1986), γεννηθέντες το 1991-1992 (τα δεδομένα συλλέχθηκαν το 2005) και γεννηθέντες το 2000-2002 (τα δεδομένα συλλέχθηκαν το 2015).

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής θα μπορούσαν να εξηγούν εν μέρει την αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης που παρατηρούνται στους εφήβους τις τελευταίες δεκαετίες.

Σχετικά Άρθρα