ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα οφέλη της κολύμβησης για μικρούς και μεγάλους

10 Μαΐου 2020, 09:00

images

Η κολύμβηση στην θάλασσα ή σε πισίνα έχει αποδειχτεί ότι είναι μία άριστη αεροβική άσκηση που ωφελεί από μικρά παιδιά ως υπερήλικες σε επίπεδο μυοσκελετικής υγείας, καρδιοαναπευστικής ικανότητας αλλά και ψυχικής κατάστασης.

Από τα σωματικά οφέλη της άσκησης στο νερό ξεχωρίζει η βελτίωση της λειτουργίας του καρδιοαναπνευστικού συστήματος καθώς η κολύμβηση επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

Ειδικά στα παιδιά μάλιστα, η κολύμβηση έχει αποδειχτεί ότι δρα ευεργετικά στην ανάπτυξη και βοηθά στο βρογχικό άσθμα. Αλλά και σε επίπεδο σπονδυλικής στήλης, είναι γεγονός ότι κατά την άσκηση με κολύμβηση γυμνάζεται όλο το σώμα και κυρίως στα χέρια και τα πόδια, βοηθώντας στην καλή στάση σώματος και την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Παράλληλα, με την άσκηση μέσα στο νερό αποφεύγονται οι τραυματισμοί και γίνεται με ασφάλεια μυϊκή ενδυνάμωση καθώς η κολύμβηση γυμνάζει το σύνολο σχεδόν των μυών στο σώμα μας. Για αυτό το λόγο την συνιστούν και σε άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης. Χωρίς να κινδυνεύουν να πέσουν και να χτυπήσουν κάνοντας άλλου τύπου ασκήσεις, αποκτούν πιο γερό μυοσκελετικό σύστημα σε μια περίοδο της ζωής που επέρχεται πιο γρήγορα η γήρανση.

Αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο, τα οφέλη είναι σημαντικά καθώς η επαφή και μόνο με το υγρό στοιχείο βοηθά στην εκτόνωση του άγχους και στην ηρεμία. έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και άτομα με κατάθλιψη και ψυχιατρικές νόσους, μπορούν να ωφεληθούν από την επαφή με το νερό και την ήπια κολύμβηση. Πόσο μάλλον άνθρωποι που έχουν καλή ψυχική υγεία αλλά βιώνουν εργασιακό και οικογενειακό στρες, έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα αν βάλουν την ζωή τους την κολύμβηση.

ΠΗΓΗ

American Academy of Orthopaedic Surgeons


Σχετικά Άρθρα