ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση; Υπάρχει ή είναι μύθος;

08 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, έχουν ερευνήσει κατά καιρούς το πότε πρέπει να αθλούμαστε: το πρωί ή το βράδυ; Οι μελέτες καταλήγουν σε αντικρουόμενα  ευρήματα. Μεταξύ των επαγγελματιών φυσικής κατάστασης, επικρατεί η άποψη ότι η προπόνηση το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για τους περισσότερους ανθρώπους για να αθληθούν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει για όλους, αφού κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες.

«Ο κατάλληλος χρόνος φαίνεται να είναι σημαντικός για το ενεργειακό ισοζύγιο του οργανισμού και για τη βελτίωση των οφελών της άσκησης για την υγεία», δήλωσε η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Karolinska, Juleen R. Zierath.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι, μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό σας και να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Η μέτρια έως έντονη άσκηση μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ. είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για απώλεια βάρους, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, όσοι αθλούνταν νωρίς το πρωί είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περιφέρεια μέσης από τις άλλες ομάδες. 

Πέρα από τα πιθανά σωματικά οφέλη, μια προπόνηση νωρίς το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε τη μέρα σας.

«Έχετε ξεμπερδέψει (με την προπόνηση) και έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας και μπορείτε να το αφαιρέσετε από τη λίστα σας», , είπε ο Δρ Jack Raglin, ψυχολόγος άσκησης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Indiana στο Bloomington.

Σύμφωνα με μία ακόμη μελέτη, οι πρωινές προπονήσεις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση ή να μειώσουν το λίπος στην κοιλιά, ενώ οι βραδινές προπονήσεις είναι καλύτερες για γυναίκες που στοχεύουν στην αύξηση των μυών στο πάνω μέρος του σώματος και της αντοχής ή στη συνολική βελτίωση της διάθεσης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά για τους άνδρες. Η πρωινή άσκηση βοήθησε τους άνδρες να κάψουν περισσότερο λίπος, αλλά οι βραδινές προπονήσεις ήταν καλύτερες για τους άνδρες με στόχο τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και των αισθημάτων κόπωσης.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον προγραμματισμό της προπόνησής σας είναι να βρείτε το χρονικό διάστημα εντός της ημέρας που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Σχετικά Άρθρα