ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιθανά μειονεκτήματα της προσπάθειας απόκτησης κοιλιακών

25 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, με την ελπίδα να χτίσουν τους τέλειους κοιλιακούς. Αλλά όπως θα επιβεβαιώσουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία, αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο από το αναμενόμενο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να  επιτύχετε αυτόν το στόχο. Απαιτεί συνεχή, σκληρή δουλειά και αυστηρή δίαιτα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και βλάβη στον οργανισμό, όπως μεταδίδει το The Conversation.

Μπορεί, λοιπόν, να υπάρχουν ορισμένα πιθανά  μειονεκτήματα στην προσπάθεια απόκτησης six pack κοιλιακών, ειδικά αν προσπαθείτε να επιτύχετε αυτές τις αλλαγές γρήγορα.

Αν αυτό που επιδιώκετε είναι οι «τέλειοι six pack κοιλιακοί», η προπόνηση δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να μειώσετε το συνολικό σωματικό λίπος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ώστε οι κοιλιακοί να μην κρύβονται από το στρώμα του υποδόριου λίπους που μπορεί να «καθίσει» ανάμεσα στους μύες και το δέρμα σας.

Η προσπάθεια διατήρησης πολύ υψηλών όγκων άσκησης, παράλληλα με ένα ενεργειακό έλλειμμα για την απώλεια σωματικού λίπους μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα. Αυτή η κατάσταση είναι κοινή σε επαγγελματίες αθλητές και συμβαίνει επειδή η ενέργεια που παρέχετε στο σώμα σας μέσω της διατροφής, δεν επαρκεί για την επιτέλεση βασικών φυσιολογικών λειτουργιών.

Θεωρείται ότι η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις (όπως ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση ) και να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα σωματικής υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο ασθενειών -λόγου χάρη το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, τραυματισμός, κακή υγεία των οστών και ακανόνιστη περίοδος στις γυναίκες.

Η χαμηλή ενεργειακή διαθεσιμότητα μπορεί επίσης να κάνει την προπόνηση με αντιστάσεις λιγότερο αποτελεσματική – που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να χτίσετε μύες.

Έτσι, όταν προσπαθείτε να επιτύχετε το στόχο σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι εις βάρος της υγείας και της ευημερίας σας. Και, ακόμα κι αν αποκτήσετε το πολυπόθητο six-pack, η διατήρησή του απαιτεί εξίσου συνεχή σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζουμε να χάνουμε τα μυϊκά οφέλη που καταφέραμε να αποκτήσουμε μόνο λίγες εβδομάδες αφού σταματήσουμε να προπονούμε τους μύες μας.



Σχετικά Άρθρα