ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πιο fit κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο τη νύχτα

04 Μαΐου 2020, 16:00

images

Όπως αναφέρουν ερευνητές σε πρόσφατη δημοσίευση από το University of Pennsylvania School of Medicine, οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά (αρκετά μετά τα μεσάνυχτα) και σχετικά λίγο (μέχρι 6 ώρες) έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές μάλιστα έκαναν την ανατροπή καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πιθανώς δεν φταίει το ξενύχτι που καταλήγουν με παραπάνω κιλά, αλλά ότι τα κιλά δημιουργούν την αϋπνία!

Προφανώς λοιπόν η μελέτη τους δεν αφορά όσους συνηθίζουν από νέοι να μελετούν και να εργάζονται πιο αργά το βράδυ αλλά μετά κοιμούνται αρκετές ώρες και ξυπνούν πιο αργά το πρωί, αλλά όσους αποκτούν την συνήθεια κάποια στιγμή σε επόμενη φάση της ζωής τους και παρατηρούν ότι συνδέεται με την αύξηση του βάρους και την γενικευμένη αϋπνία.

Όπως αναφέρουν στη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology, πάντως, η εργασία τη νύχτα οδηγεί και σε "τσιμπολογήματα" που δίνουν στο άτομο περιττές θερμίδες λίγη ώρα πριν κοιμηθεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί και αυτό έναν παράγοντα παχυσαρκίας. 

Κάνοντας μελέτες σε πειραματόζωα, διαπίστωσαν ότι ο ύπνος είναι ένας είδος "αποταμίευσης" δυνάμεων για μια μέρα που θα έχει ενεργητικότητα. Όταν αυτή η αρχή δεν τηρείται, και ο άνθρωπος δεν κοιμάται 6 συνεχείς ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε διαταράσσεται η έκκριση ινσουλίνης αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη.

Αντιστρόφως, στα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να ενεργοποιούνται άλλοι μηχανισμοί που δρουν στον εγκέφαλο και μειώνουν τη δυνατότητα για ύπνο. Και τώρα, όπως δηλώνουν, ψάχνουν την άκρη σε αυτή την περίπλοκη διαδικασία για να δουν αν η αρχή βρίσκεται στην παχυσαρκία ή στον κακό ύπνο.


Σχετικά Άρθρα