ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι καλές συνήθειες φέρνουν το δώρο της μακροζωίας

27 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Κάνετε προσεκτική, υγιεινή ζωή; Όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, ίσως να "κερδίζετε" μέχρι και 10 χρόνια ζωής! 

Δέκα όχι μόνο παραπάνω αλλά και ποιοτικά χρόνια ζωής κερδίζουν οι γυναίκες που τρώνε υγιεινά, προσέχουν το βάρος τους, δεν πίνουν συχνά αλκοόλ, δεν καπνίζουν, γυμνάζονται τακτικά και έχουν μειωμένο άγχος. Ενώ οι άνδρες με τις ίδιες συνήθειες κερδίζουν μέχρι 7 παραπάνω χρόνια! 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν σε βάθος 34 ετών στοιχεία για περίπου 73.200 γυναίκες και 38.400 άνδρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν ένας άνδρας 50 ετών τηρεί τουλάχιστον τις τέσσερις από τις πέντε υγιεινές συνήθειες, θα ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 31,1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,5 ετών για όσους άνδρες δεν τηρούν ούτε μία από τις πέντε συνήθειες, δηλαδή οι πρώτοι θα κερδίσουν άλλα 7,5 χρόνια υγιούς ζωής. Για τις γυναίκες 50 ετών που τηρούν τις τέσσερις από τις πέντε συνήθειες, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (πάνω από δέκα έτη), καθώς μπορούν να προσβλέπουν κατά μέσο όρο σε ακόμη 34,4 έτη ζωής χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,7 ετών για τις γυναίκες που δεν τηρούν ούτε μια υγιεινή συνήθεια.

Το μικρότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής έχουν οι άνδρες που καπνίζουν πολύ (πάνω από 15 τσιγάρα τη μέρα), καθώς επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με παχυσαρκία (με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30).

Σχετικά Άρθρα