ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο παππούς και η γιαγιά κακομαθαίνουν τα εγγόνια στο φαγητό

21 Ιουλίου 2021, 16:00

images

Ανάλυση 23 μελετών που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ και σε οκτώ ακόμα χώρες δείχνει ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στους παππούδες τους έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Η σοφία, οι παραδόσεις, οι καθοδήγηση και οι μνήμες που προσφέρουν οι παππούδες στα εγγόνια τους αποτελούν κληρονομιά και όφελος για όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, μέσα σε όλα τα πλεονεκτήματα, μπορεί να υπάρχουν και κάποιες αρνητικές επιρροές που προκύπτουν από την φροντίδα του παππού και της γιαγιάς, οι οποίες δεν πρέπει να παραγνωρίζονται», σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής, Δρ Ruopeng An.

Οι διατροφικές προτιμήσεις και οι συνήθειες άσκησης του παιδιού είναι γεγονός ότι επηρεάζονται από τους ενήλικες που τα μεγαλώνουν. Και όταν αυτοί δεν είναι οι γονείς αλλά οι παππούδες, τότε πολύ δύσκολα αποφεύγουμε την παιδική παχυσαρκία εκτός κι αν το παιδί είναι από την φύση του λιγόφαγο και υπερκινητικό.

Όπως έδειξε μάλιστα η έρευνα, ο παππούς και η γιαγιά, από τη λαχτάρα τους να προσέξουν και να μην στερήσουν από το εγγόνι τους από κάτι, πιέζουν να τρώει το παιδί μεγαλύτερα και πιο συχνά γεύματα από όσα χρειάζεται περιλαμβάνοντας σε αυτά γλυκά, τηγανιτά και άλλα λιπαρά φαγητά. «Επίσης, σε κάποιους πολιτισμούς, οι παππούδες είναι πιθανότερο να αποτρέψουν το παιδί από το να κάνει δουλειές του σπιτιού, ένα στοιχείο-κλειδί για τη φυσική δραστηριότητα σε τέτοιες περιπτώσεις», προσθέτει ο Δρ An.

Και συνεχίζει: «Η ευημερία και η καλή διατροφή είναι αγαθά πολύτιμα και επιθυμητά από πολλούς παππούδες, καθώς εκείνοι βίωσαν την πείνα και τη φτώχεια στα νεανικά τους χρόνια. Την εμπειρία αυτή είναι πιθανό να μεταδίδουν με αυτή τους τη συμπεριφορά και στα εγγόνια τους, τα οποία, όμως, αγωνίζονται ενάντια σε ένα κόσμο όπου τα τρόφιμα βρίσκονται σε αφθονία και οι μεγάλες μερίδες είναι η νέα μόδα».

Ωστόσο, με την παιδική παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης να αποτελούν στις μέρες μας σοβαρό παράγοντα κακής υγείας των παιδιών, είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπουν οι γονείς στα χέρια των ηλικιωμένων γονέων τους την ανατροφή των μικρών παιδιών αλλά να ασκούν σοβαρό έλεγχο στον τρόπο που η γιαγιά και ο παππούς τρέφουν και συμβουλεύουν το παιδί.


Σχετικά Άρθρα