ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ίσως δεν είναι κατάλληλος για τα παιδιά

09 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Μία ανέξοδη κι εύκολη μέθοδο υπολογισμού της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους έφηβους, ανακάλυψαν Βρετανοί και Φινλανδοί επιστήμονες και παρουσιάζουν σε νέα εργασία την οποία δημοσίευσαν στο Pediatric Research. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν, εργάζονται στο University of Bristol και στο University of Exeter στη Βρετανία και στο University of Eastern Finland, στη Φινλανδία. Όπως υποστηρίζουν, η παιδική και εφηβική παχυσαρκία λαμβάνει τα τελευταία χρόνια μορφή επιδημίας, με 1 στα 4 παιδιά στην ΕΕ να αντιμετωπίζει το πρόβλημα και να κινδυνεύει από καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά, μεταβολικά, νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Για παραπάνω από 15 χρόνια, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (στα αγγλικά BMI) θεωρήθηκε η κατάλληλη μέθοδος διάγνωσης της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και στα παιδιά και τους έφηβους. Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι κατάλληλη μέθοδος για τα παιδιά καθώς δεν φαίνεται να είναι αντιπροσωπευτικό για όλα. Έτσι, η ομάδα των επιστημόνων προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο μέτρο αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης παιδιών και εφήβων που να είναι ανέξοδη και φερέγγυα.

Η μελέτη τους αυτή είναι η μεγαλύτερη του είδους και ακολουθεί τα βήματα μίας άλλης που διεξήγαγαν τη δεκαετία του 1990 στο University of Bristol's Children γνωστή με την ονομασία Avon Longitudinal Study of Parents and Children. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 7.237 παιδιά, εκ των οποίων το 51% ήταν κορίτσια ηλικίας 9 ετών τα οποία παρακολούθησαν μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Οι συγκριτικές μετρήσεις της περιμέτρου της μέσης, σε σχέση με το ύψος, έδειξε συγκριτικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος κι άλλες μεθόδους, να είναι η πιο αξιόπιστη. Η σχέση αυτή θεωρείται κακή όταν είναι κακή, δηλαδή δείχνει παχυσαρκία όταν είναι στο 0,53 με 0,54 στα κορίτσια.

"Η εργασία μας δίνει νέες πληροφορίες για μελλοντικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Η μέση σχέση της περιμέτρου της μέσης με το ύψος είναι στο 0,45. Είναι ένα σημαντικό "όπλο" για εμάς ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός παιδιού ως προς το ποσοστό λίπους στο σώμα του", ανέφερε ο Δρ Andrew Agbaje, βραβευμένος Παιδίατρος και Επιδημιολόγος στο University of Eastern Finland.

Σχετικά Άρθρα