ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Και με "συνταγή" γιατρού η άσκηση στους ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο

30 Απριλίου 2020, 10:00

images

Η τακτική άσκηση λειτουργεί στον οργανισμό όλων μας ως φάρμακο αλλά όπως δείχνουν νέες μελέτες, οι ασθενείς με καρκίνο που κάνουν κάποιου είδους άσκηση 2 με 3 φορές την εβδομάδα, νιώθουν λιγότερη κόπωση και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Αυτό έδειξε μεγάλη γαλλική μελέτη που παρακολούθησε επί σειρά μηνών πάνω από 3.000 καρκινοπαθείς. Η θετική δράση της άσκησης τόσο σε ασθενείς στα αρχικά στάδιο της νόσου όσο και σε αυτούς με μεταστατικό καρκίνο που κάνουν θεραπείες ή μόλις τις ολοκλήρωσαν, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα συμπτώματα της νόσου περιορίζονται και ελέγχονται καλύτερα σε όσους ασκούνται.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την φυσική δραστηριότητα με την καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα με καρκίνο. Μια άλλη μελέτη έχει αποδείξει ότι το 54% των ασθενών σε αρχικό στάδιο καρκίνου του πνεύμονα δεν είχαν επενδύσει στην αξία της άσκησης και μόνο 22% από αυτούς ακολουθούσε τα επίπεδα άσκησης που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια υγιεινή διαβίωση.

«Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο τους υγιείς αλλά και τους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα. Η ήπια αεροβική άσκηση αλλά και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης θα πρέπει να είναι μέρος της θεραπείας σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου» ανέφερε ο Dr Quan Tran, ογκολόγος στο Cancer Care Centre, St Stephen’s Hospital, στο Urraween, της Αυστραλίας.

Έξι στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη του υποστήριξαν ότι δεν γυμνάζονται επειδή αισθάνονται κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι δεν ασκούνται λόγω κακής διάθεσης, έλλειψης ενδιαφέροντος, πόνου, και των παρενεργειών της θεραπείας.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε εμπόδια που δεν αφήνουν τους ασθενείς να ασκηθούν, όπως για παράδειγμα να θεραπεύσουμε την αναιμία που μπορεί να είναι η αιτία για την κόπωση που αισθάνονται» πρόσθεσε ο κ. Tran.

Σε μια ακόμα μελέτη, όπου συμμετείχαν 227 ασθενείς με αρχικό αλλά και μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, φάνηκε ότι αυτοί που ακολουθούσαν ένα τακτικό πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής συνδυασμένο με ασκήσεις ήπιας μυϊκής ενδυνάμωσης, βελτίωσαν κατά 10% τα συμπτώματα της νόσου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

«Είναι η πρώτη φορά που ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι βρίσκονται υπό θεραπεία, φαίνεται ότι ωφελούνται από την άσκηση. Όσοι ασκούνται, εξαρτώνται λιγότερο από τους άλλους στην καθημερινότητά τους και χρειάζονται λιγότερη βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους.

Ίσως να έχουν και μεγαλύτερες αντοχές όσον αφορά τη δόση ή και τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, το οποίο σημαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και καλύτερη αντιμετώπιση του όγκου» τόνισε ο Dr Joachim Wiskemann, Exercise Physiologist and Sports Psychologist, στο Εθνικό Κέντρο των Νεοπλασματικων Νόσων από το πανεπιστημιακό νοσοκομείου της πόλης Heidelberg της Γερμανίας.

Να πούμε ότι το πότε και ποια άσκηση θα κάνει ένας ασθενής, πρέπει να το συνεννοηθεί με τον θεράποντα ιατρό του ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα προβλήματα που κάθε ασθενείς αντιμετωπίζει.

Σχετικά Άρθρα