ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερπροστασία στα παιδιά που αθλούνται, τα στέλνει... στον καναπέ και τα ηλεκτρονικά

06 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα από την Αυστραλία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το να αφήνουμε τα παιδιά δημοτικού σχολείου να ρισκάρουν ενώ παίζουν και αθλούνται, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ποσότητα της άσκησης που θα κάνουν στον παρόντα χρόνο και μελλοντικά στη ζωή τους.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Sport and Exercise, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της στάσης των γονέων σχετικά με τον κίνδυνο για τραυματισμό και τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) των παιδιών τους και το «καθημερινό περιπετειώδες παιχνίδι».

Περί τους 645 γονείς παιδιών 5 έως 12 ετών ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο και τον τραυματισμό και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών τους. Στο 78% των γονέων παρατηρήθηκε χαμηλή ανοχή στον κίνδυνο όταν ρωτήθηκαν για μια σειρά από πιθανά σενάρια παιχνιδιού — σε αυτήν την ομάδα, η MVPA του παιδιού σημείωσε χαμηλά ποσοστά. Ο στόχος MVPA για τα παιδιά είναι 60 λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα παιδιά γονέων με πιο θετική στάση απέναντι στον κίνδυνο και τον τραυματισμό έκαναν πιο περιπετειώδες  παιχνίδι».

«Είναι κατανοητό ότι οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν το παιδί τους». Ωστόσο, πρέπει να διατηρείται μία ισορροπία, όπως επεσήμανε σε μια δήλωση η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alethea Jerebine, από το Πανεπιστήμιο του Coventry.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι γονείς με χαλαρή στάση απέναντι στο παιχνίδι με ρίσκο έχουν παιδιά που είναι πιο πιθανό να κάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα καθημερινής άσκησης. Το περιπετειώδες παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της γνωστικής λειτουργίας και της ψυχικής ευεξίας του παιδιού — και είναι επίσης πιο διασκεδαστικό».

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν γυναίκες, σε ποσοστό 81%, ενώ η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 8,6 έτη.

Οι μητέρες ανησυχούσαν περισσότερο για τον πιθανό κίνδυνο τραυματισμού σε σχέση με τους πατέρες, ενώ γενικά, οι γονείς κατά μέσο όρο εξέφρασαν θετικά συναισθήματα για την «εμπλοκή των παιδιών τους με τον κίνδυνο στη σωματική δραστηριότητα».

«Οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη για να παρέχουν ευκαιρίες στα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον κίνδυνο στο παιχνίδι τους, επειδή αυτό το παιχνίδι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα επίπεδα της MVPA, πέρα από τα άλλα γνωστά οφέλη, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η ψυχική ευεξία», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να παρέχουν χειροπιαστούς τρόπους στους γονείς, ιδιαίτερα στις μητέρες, ώστε να εξισορροπούν τις ανησυχίες για τραυματισμούς με την επιθυμία να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση, την ανεξαρτησία, την ανθεκτικότητα και τις δεξιότητες διαχείρισης κινδύνου του παιδιού τους».

Σχετικά Άρθρα