ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολή δεν ωφελεί ούτε στην προσπάθεια για σωστό fitness

25 Νοεμβρίου 2019, 14:05

images

Άλλοι δεν θέλουν να ασχολούνται καθόλου με την γυμναστική κι άλλοι κοιτούν συνεχώς στο κινητό τους πόσα βήματα έκαναν και πόσες θερμίδες έκαψαν... Ποιος είναι σε καλύτερη θέση;

Κανείς εκ των δύο!

Όσο είναι κακό για την υγεία μας να μην γυμναζόμαστε καθόλου, άλλο τόσο κακό είναι να έχουμε αναπτύξει εμμονή με την γυμναστική, την διατροφή και γενικά το fitness. Τα σύγχρονα "έξυπνα κινητά" με τις ειδικές εφαρμογές που διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους, οδηγούν όλο και περισσότερους στην υπερβολή. 

Όταν συστήνουν να κάνουμε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα για να είμαστε υγιείς, δεν εννοούν να κοιτάμε κάθε τόσο την εφαρμογή για να δούμε αν όντως τα κάναμε σήμερα τα βήματα αυτά, ή αν πρέπει να περπατήσουμε περισσότερο. Κι όταν μας συστήνουν να καταναλώνουμε περί τις 1500 θερμίδες την ημέρα για να παραμείνουμε αδύνατοι ή να χάσουμε βάρος, δεν μας υποχρεώνουν να μετράμε συνεχώς τις...μπουκιές μας. Υποτίθεται ότι έχουμε αυτά τα application ως βοηθήματα και όχι ως "δυνάστες" της ζωής μας.

Στις ΗΠΑ η κατάσταση έχει μάλλον πάρει άσχημη τροπή, με κάποιους να ενεργοποιούν στα κινητά τους επιλογές ηχητικών ειδοποιήσεων που τους χτυπούν "καμπανάκι" όταν δεν γυμνάζονται αρκετά, όταν δεν κάνουν τα βήματα που θα έπρεπε, όταν ξεφεύγουν γενικά από το πρόγραμμα που οι ίδιοι έχουν θέσει για τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται οι άνθρωποι "δούλοι" των εφαρμογών που οι ίδιοι επέλεξαν να χρησιμοποιούν, να αναπτύσσουν ανταγωνιστικότητα με τον ίδιο τους τον...εαυτό, και να περνούν τις μέρες τους σκεπτόμενοι μόνο τα θέματα fitness. Και βέβαια τα αποτελέσματα δεν είναι τα θεμιτά ούτε για την φυσική τους κατάσταση αλλά ούτε και για την ψυχική.

Αυτά όλα σχολιάζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές που παρακολουθούν εκατομμύρια Αμερικανοί καθώς αφορούν και ανθρώπους προβεβλημένους στα ΜΜΕ, όπως είναι ο τηλεπαρουσιαστής Martin Lewis, που όπως και πολλοί άλλοι απλοί άνθρωποι παραδέχεται ότι εξαρτάται από τις εφαρμογές παρακολούθησης της φυσικής του κατάστασης.

Για άλλη μια φορά, οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούμαστε να βάλουμε το μέτρο και να χρησιμοποιούμε τις μηχανές υπέρ ημών και όχι να μετατρεπόμαστε σε δούλους.

ΠΗΓΗ

The Guardian


Σχετικά Άρθρα