ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία μαστίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες

06 Ιουνίου 2022, 16:00

images

Αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σημειώνεται στην Ευρώπη από το 1975 έως το 2016, με την Ελλάδα και τη Κύπρο να καταγράφουν 7 στα 10 άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

Οι παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο παγκοσμίως είναι εκτός από τη γενετική προδιάθεση, οι διατροφικές συνήθειες και η ενασχόληση ή όχι με χόμπι και γυμναστική, με την καθιστική ζωή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να θεωρούνται η βασική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας.

Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) >25 θεωρούνται απλώς υπέρβαρα ενώ τα άτομα με ΔΜΣ >30 θεωρούνται παχύσαρκα και η απώλεια βάρους σε αυτά συνδέεται με τη διατήρηση της καλής τους υγείας καθώς κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά. 

«Μια άλλη πανδημία που το εμβόλιο της δεν έχουμε εφαρμόσει ακόμα», χαρακτήρισε την παχυσαρκία η κ. Ελπίδα Παπαδοπούλου, κλινική διαιτολόγος (MSc) του τμήματος Διατροφής του Ε.Α.Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ». Η διατροφή αποτελεί κομβικό σημείο, σε συνάρτηση με τη συστηματική άσκηση, που όμως θα πρέπει να «γίνεται με αφοσίωση και να εκπαιδευτεί συνεχώς ο οργανισμός για να γίνει μια υγιεινή συνήθεια» τόνισε η ειδικός.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ακόμα και η πιο μικρή απώλεια βάρους, της τάξης του 5%, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των συνοδών νοσημάτων, ενώ ο κίνδυνος της εμφάνισής τους αυξάνεται με την ανάλογη αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). 



Σχετικά Άρθρα