ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συστηματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει "φάρμακο"

23 Απριλίου 2021, 10:00

images

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και μας προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα  με τα στοιχεία νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, πέντε ώρες εντατικής άσκησης την εβδομάδα θωρακίζουν τον οργανισμό από την υπέρταση στη μέση ηλικία.

Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, οι ερευνητές ακολούθησαν 5.115 ενήλικες ηλικίας 18 εώς 30 ετών. Η συγκεκριμένη μελέτη υπάγεται στη μεγάλης κλίμακας μελέτη CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) και οι συμμετέχοντες ήταν κάτοικοι του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, του Σικάγο, της Μινεάπολης και του Όκλαντ. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν αφροαμερικανοί (51.6%) και το 45.5 % ήταν άντρες. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τη ρουτίνα της γυμναστικής τους, το ιατρικό τους ιστορικό αλλά και το αν κάπνιζαν ή κατανάλωναν συχνά αλκοόλ. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επίσης την αρτηριακή τους πίεση, το βάρος τους και τις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Από τις τέσσερις ομάδες που χωρίστηκαν οι συμμετέχοντες με βάση το φύλο και τη φυλή, οι αφροαμερικανοί ήταν αυτοί που γυμνάζονταν περισσότερο στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης τους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες. Όμως, όταν έφταναν στην ηλικία των 60 ετών, η συστηματική άσκηση είχε μειωθεί από τις 560 μονάδες σε περίπου 300, που ισοδυναμεί με 2,5 ώρες την εβδομάδα. Αυτό συνεπάγεται με λιγότερη άσκηση σε σύγκριση με τους λευκούς συμμετέχοντες της έρευνας (περίπου 430 μονάδες) και ελαφρώς περισσότερο από τις λευκές γυναίκες (περίπου 320 μονάδες). Επιπροσθέτως, ήταν αυτοί που κάπνιζαν περισσότερο κάτι που ίσως εξηγεί τη φθίνουσα πορεία της άσκησης στην πορεία της ζωής τους. Οι αφροαμερικανίδες φαίνεται πως ήταν αυτές που έκανα τη λιγότερη γυμναστική από όλες τις ομάδες. Η σωματική δραστηριότητα στους λευκούς άντρες μειώθηκε στην ηλικία των 20 και των 30 όμως σταθεροποιήθηκε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Τουναντίον, η άσκηση στις λευκές γυναίκες μειώθηκε στην ηλικία των τριάντα όμως έμεινε σταθερή μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Η φθίνουσα πορεία της άσκησης αντικατοπτρίζεται στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Περίπου το 80 έως 90% των αφροαμερικανών ανδρών και γυναικών υπέφεραν από υπέρταση έως την ηλικία των 60 ετών, σε σύγκριση με λίγο λιγότερο από το 70% για τους λευκούς άνδρες και το 50% για τις λευκές γυναίκες.

Όταν οι ερευνητές έκαναν μια ενδοσκόπηση στο 17.9% των συμμετεχόντων που ασκούνταν τουλάχιστον 5 ώρες τη βδομάδα όσο ήταν ηλικιακά στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους -διπλάσια δηλαδή από την ζητούμενη ποσότητα άσκησης- ανακάλυψαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης της υπέρτασης ήταν 18% χαμηλότερη σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν λιγότερο από πέντε ώρες τη βδομάδα. Η πιθανότητα ήταν ακόμη χαμηλότερη για το 11,7% των συμμετεχόντων που διατήρησαν τις ίδιες συνήθειες άσκησής τους μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jason Nagata γιατρός στο Τμήμα Ιατρικής Εφήβων και Νέων Ενηλίκων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια τονίζει πως οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν τη συστηματική άσκηση στους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο που συστήνουν τον συχνό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης και των λιπιδίων αλλά και του βάρους και του καπνίσματος. Προτείνει μάλιστα να αυξηθεί η ποσότητα της σωματικής άσκησης.

Σχετικά Άρθρα