ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρωινή κι απογευματινή άσκηση είναι καλύτερες από τη βραδινή στην πρόληψη του διαβήτη

25 September 2023, 09:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia (το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη [EASD]) δείχνει ότι η πρωινή και απογευματινή σωματική δραστηριότητα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου, ενώ δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βραδινής φυσικής δραστηριότητας και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Η ερευνητική ομάδα αποτελούταν από τη Δρ Caiwei Tian, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Δρ Chirag Patel, Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και συναδέλφους τους.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας παράγοντας πρόληψης του διαβήτη τύπου 2, αλλά ο χρόνος και η συνέπειά του (σε αντίθεση με το συνολικό άθροισμα της σωματικής δραστηριότητας), δεν έχουν διερευνηθεί σχετικά. Οι συσκευές που βασίζονται σε επιταχυνσιόμετρο που μετρούν τη φυσική δραστηριότητα, παρέχουν μια νέα ευκαιρία για αντικειμενική μέτρηση της συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρωινής, απογευματινής ή βραδινής σωματικής δραστηριότητας και της συχνότητας της δραστηριότητας και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Μια ομάδα 93.095 συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (μέση ηλικία 62 ετών) χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2 , φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο για 1 εβδομάδα. Οι συγγραφείς μετέτρεψαν τις πληροφορίες του επιταχυνσιόμετρου για να εκτιμήσουν το μεταβολικό ισοδύναμο της εργασίας (MET) (ένα κοινό μέτρο της σωματικής δραστηριότητας), αθροίζοντας τις ώρες MET συνολικής φυσικής δραστηριότητας. Η φυσική δραστηριότητα της ώρας MET καταγράφει όλους τους τύπους δραστηριότητας που αναλαμβάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετράται με το επιταχυνσιόμετρο, συμπεριλαμβανομένων των μικρο- εργασιών, του περπατήματος και της έντονης δραστηριότητας. Οι συγγραφείς μέτρησαν τις ώρες ΜΕΤ εντός 3 χρονικών τμημάτων (πρωί, απόγευμα και βράδυ), χωρίζοντάς τις σε διαστήματα: 06:00–12:00 (πρωί). 12:00–18:00 (απόγευμα) και 18:00–24:00 (βράδυ).

Οι συγγραφείς δήλωσαν: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η συνολική σωματική δραστηριότητα, αλλά όχι η συνέπειά της, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ο χρόνος της δραστηριότητας μπορεί να παίξει ρόλο στο μετριασμό του κινδύνου διαβήτη. 

Η μελέτη μας έδειξε συσχέτιση μεταξύ πρωινής και απογευματινής δραστηριότητας και του κινδύνου διαβήτη σε σχέση με τη βραδινή σωματική δραστηριότητα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι είναι χρήσιμο να συμπεριληφθεί κάποια δραστηριότητα υψηλότερης έντασης για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων».

Σχετικά Άρθρα