ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καρδιά κάποιους εφήβους

26 Απριλίου 2023, 09:00

images

Στους εφήβους, η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει το μέγεθος της καρδιάς 3 φορές περισσότερο από ό,τι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συσχετίσεις του καθιστικού χρόνου, της ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας με την καρδιακή δομή και λειτουργία.

Πρόσφατες εκθέσεις και οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνουν ότι περισσότερο από το 80% των εφήβων σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιούνται ανεπαρκώς σωματικά καθημερινά.

Η τρέχουσα μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Παιδιά της δεκαετίας του '90» (επίσης γνωστή ως Avon Longitudinal Study of Parents and Children) παρακολούθησε 530 εφήβους ηλικίας 17 ετών και τις μετρήσεις λίπους, μυϊκής μάζας, γλυκόζης, λιπιδίων, δείκτη φλεγμονής, ινσουλίνης, κατάστασης καπνίσματος, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, οικογενειακού ιστορικού καρδιαγγειακής νόσου, υπερηχοκαρδιογραφικών μέτρων καρδιακής λειτουργίας και δομής και τη μέτρηση του καθιστικού χρόνου, της ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και της μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας με βάση το επιταχυνσιόμετρο.

Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι περνούσαν σχεδόν 8 ώρες/ημέρα καθιστική ζωή και περίπου 49 λεπτά/ημέρα σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σε αυτή τη νέα μελέτη. Παρατηρήθηκε ότι, τόσο η καθιστική ζωή, όσο και η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκαν με υψηλότερη μάζα της αριστερής κοιλίας. Ωστόσο, η αύξηση της καρδιακής μάζας (3,8 g/m 2,7) που σχετίζεται με τον καθιστικό χρόνο ήταν 3 φορές υψηλότερη από την αύξηση της καρδιακής μάζας (1,2 g/m 2,7) και σχετίζεται με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Αυτό το εύρημα παρατηρήθηκε σε εφήβους ανεξάρτητα από την κατάσταση της παχυσαρκίας τους, δηλαδή μεταξύ των εφήβων που είχαν φυσιολογικό βάρος και εκείνων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Είναι σημαντικό ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με αύξηση της καρδιακής μάζας, αλλά συσχετίστηκε με καλύτερη καρδιακή λειτουργία που εκτιμήθηκε από τη διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας.

"Αυτά τα νέα στοιχεία επεκτείνουν τις γνώσεις μας για τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην καρδιακή υγεία. Είναι γνωστό στους ενήλικες ότι μια αύξηση της καρδιακής μάζας κατά 5 g/m 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου κατά 7-20%. Η ενασχόληση με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, διεύρυνε ελαφρώς την καρδιά, αλλά φαίνεται μια αποδεκτή αρνητική παρενέργεια λαμβάνοντας υπόψη πολλά άλλα οφέλη για την υγεία της μέτριας έως έντονης άσκησης.

Οι παιδίατροι και οι κηδεμόνες ενθαρρύνονται να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εφήβων στη σωματική δραστηριότητα για να έχουν μια υγιή καρδιά», αναφέρει ο Andrew Agbaje, γιατρός και κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.



Σχετικά Άρθρα