ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γυμναστική σε ακραίες καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνη

27 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Κάποιοι αρέσκονται να φτάνουν τον οργανισμό τους στα όριά του. Να κάνουν πολύ σκληρές προπονήσεις, να τρέχουν ατέλειωτα χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο ή σε χιόνια, να δοκιμάζουν νέα και ακραία προγράμματα fitness. Αλλά -όπως λένε τώρα ειδικοί- οι πρακτικές αυτές αντί για καλό, μπορεί να κάνουν μεγάλο κακό!

Η άσκηση σε ζεστό περιβάλλον ίσως να είναι κατάλληλη μόνο για λίγα λεπτά όταν χρειαζόμαστε μέγιστη σύσπαση των μυών. Αλλά όχι για υπερπροσπάθεια επί πολλή ώρα καθώς μπορεί να βλάψει την καρδιά. Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι αν κάνουν την ίδια γυμναστική μέσα σε ζεστό περιβάλλον αντί σε κρύο, θα χάσουν περισσότερες θερμίδες.

Ερευνητές από το Central Michigan University απέδειξαν όμως ότι το ποσό των θερμίδων σε ανθρώπους που κάνουν γιόγκα σε 20 βαθμούς κελσίου ή σε 35 βαθμούς κελσίου, είναι ίδιο! Τα μόνα που επιδρούν είναι η ένταση της άσκησης και η διάρκεια. Όχι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Αντιστοίχως, ερευνητές από το University of Aberdeen ανακάλυψαν ότι η καλύτερη θερμοκρασία για ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι οι 10 βαθμοί κελσίου. Όχι οι 4 βαθμοί, ούτε οι 31 βαθμοί που δοκίμασαν σε ανθρώπους που έκαναν βάρη.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη τους, όταν κάνει πολύ κρύο, όπως συμβαίνει στους 4 βαθμούς κελσίου, η θερμοκρασία που παράγουν οι μύες του σώματος δεν μπορεί να διατηρηθεί στους 37 κελσίου που είναι το φυσιολογικό. Το σώμα αρχίζει να τρέμει στην προσπάθειά του να παράξουν οι μύες θερμότητα και ίσως χαθούν περισσότερες θερμίδες. Αλλά πάντως δεν γίνεται σωστή άσκηση και οι μύες δεν δυναμώνουν καθώς οι μύες δεν "δουλεύουν" καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά μάλλον σε υψηλές. 

Οι ειδικοί συστήνουν τώρα να μην βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας για λίγες θερμίδες παραπάνω που θα χάσουμε αν γυμναζόμαστε μέσα στο κρύο καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιολογικά, αλλά και σε πιο αδύναμους μυς. Συστήνουν αντιθέτως να γυμναζόμαστε 150 λεπτά την εβδομάδα σε κανονικές θερμοκρασίες που μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και με μέτρια ένταση.



Σχετικά Άρθρα