ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γιόγκα ηρεμεί αλλά και αδυνατίζει

22 Απριλίου 2020, 16:00

images

Ποιος δεν χρειάζεται να χαλαρώσει, να βρει την εσωτερική του ηρεμία, να ξαναβρεί τον καλό, ξεκούραστο ύπνο που έχασε από τα άγχη και τον εγκλεισμό; Ταυτόχρονα δε, πολύ λίγοι κατάφεραν να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος εκεί που ήταν τον Ιανουάριο. Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να μας βοηθήσει και στα δύο αυτά προβλήματα η γιόγκα (yoga).

H σωματική άσκηση είναι η μία πτυχή της γιόγκα και η μείωση του άγχους είναι η άλλη. Και παρότι αυτό που έχουμε τάση να φανταζόμαστε όταν ακούμε να μιλούν για γιόγκα, είναι ένας άνθρωπος που διαλογίζεται σε μια περίεργη στάση σώματος που απαιτεί μεγάλη ευλυγισία, η γιόγκα μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα.

Μπορεί για παράδειγμα να αφορά ηλικιωμένους με ελάχιστες δυνατότητες ευλυγισίας, μπορεί να αφορά άτομα που προσπαθούν να αδυνατίσουν και κάνουν αεροβικές ασκήσεις, μπορεί επίσης να αφορά ανθρώπους που θέλουν να ηρεμήσουν κάποια ώρα μέσα στη μέρα ψάχνοντας τον εσωτερικό τους εαυτό.

Όποιος εξασκεί την γιόγκα επί σειρά ετών και καθοδηγούμενος από ειδικούς, πάντως, επιτυγχάνει να ασκεί το σώμα σε πολλαπλά επίπεδα, κι όχι μονάχα στο επίπεδο των μυών. 

Κι αν το χρειάζεται, μπορεί και να αδυνατίσει με την βοήθειά της.

Και πρώτα από όλα, ηρεμώντας, μπορεί να ελέγξει το άγχος και την λαιμαργία που οδηγούν ευθύς εξ αρχής στο να βάλουμε σωματικό βάρος.

Σε δεύτερη φάση, αν κάποιος δεν έχει ξανακάνει γιόγκα, είναι επικίνδυνο να ξεκινήσει να κάνει αυτήν την περίοδο μόνος του ασκήσεις χωρίς την επίβλεψη ειδικού. Ας αρκεστεί στο διάβασμα βιβλίων και σε κάποιες απλές ασκήσεις που μπορεί να παρακολουθήσει στην τηλεόραση.

Βασικό και στην περίπτωση της γιόγκα, όπως σε όλες τις ασκήσεις, είναι η κάποιου είδους προθέρμανση ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς. Επίσης, ας επιλέξουμε ήπιες ασκήσεις που δεν απαιτούν μεγάλη ευλυγισία ή κόπο. Από το να καθόμαστε στον καναπέ 12 ώρες το 24ωρο, είναι προτιμότερο να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα που θα διατηρήσουν το ηθικό ακμαίο και το σώμα λειτουργικό!

Σχετικά Άρθρα