ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έντονη άσκηση το Σαββατοκύριακο αρκεί για να παραμείνουμε σε φόρμα

25 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Η έντονη άσκηση το Σαββατοκύριακο είναι εξίσου αποτελεσματική με το διαμοιρασμό της δραστηριότητας σε όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ειδικότερα, Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν 350.000 ανθρώπους για 10 χρόνια για να παρατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, δεδομένου πως οι συμμετέχοντες ασκούνταν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τα ευρήματα, στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, υποδεικνύουν τον τύπο και τη συνολική ποσότητα άσκησης.

Γενικώς, συνιστάται να αφιερώνετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα. Το να πάτε για ένα γρήγορο περπάτημα, να κάνετε λίγο ποδήλατο ή να παίξετε τένις θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτόν το στόχο. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να κάνετε 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας - κάτι όπως τρέξιμο, κολύμπι ή παιχνίδι ποδοσφαίρου – αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ.  

Όσοι έφτασαν στο συνιστώμενο επίπεδο δραστηριότητάς τους, είτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είτε το Σαββατοκύριακο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο.

Το Αμερικανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφέρει, επίσης, ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων ενδυνάμωσης και να προσπαθούν να μην μένουν καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν γιόγκα (yoga), pilates, ακόμα και τη βαριά κηπουρική.

Η πολύ έντονη δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των συνιστώμενων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και μπορεί να γίνει σε μικρότερα, πιο έντονα σετ, περιλαμβάνει:

-Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης,

-ποδήλατο,

-άρση μεγάλων βαρών,

-σπριντ σε βουνό ή ανηφόρα.

Η νοσηλεύτρια του British Heart Foundation Joanne Whitmore δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι, όταν πρόκειται για άσκηση, δεν έχει σημασία πότε την κάνεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι η σωματική δραστηριότητα πραγματοποιείται.

Είτε στριμώχνετε την άσκησή σας το Σαββατοκύριακο, είτε την απλώνετε σε όλη την εβδομάδα, στοχεύστε σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Δραστηριότητες μέτριας έντασης σάς κάνουν να αναπνέετε πιο δύσκολα και κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση ενώ τις κάνετε».


Σχετικά Άρθρα