ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατήρηση ενός σταθερού βάρους συνδέεται με τη μακροζωία

12 September 2023, 07:00

images

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που θέλουν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους έως την ηλικία των 90 ετών και άνω, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους. Ειδικότερα, πρόσφατη μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που διατηρούσαν σταθερό σωματικό βάρος μετά τα 60, είχαν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν ως την ηλικία των 90 ετών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences.

Στη μελέτη συμμετείχαν 54.437 γυναίκες από το Women’s Health Initiative. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές βάρους στις γυναίκες και το συνέκριναν με την ηλικία μέχρι την οποία έφτασαν. Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που βίωσαν ακούσια απώλεια βάρους, είχαν 51% χαμηλότερες πιθανότητες να φτάσουν τα 90.

Ενώ η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα μακροζωίας, μια αύξηση βάρους της τάξης του 5% ή περισσότερο δεν συνέβαλε στο να επιτευχθεί ο στόχος της μακροζωίας, γεγονός που δείχνει τη σημασία της διατήρησης ενός σταθερού βάρους. Η Δρ Jessica Lee, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston, μίλησε στο Medical News Today για τη μελέτη.

«Ανά τα χρόνια, υπήρξαν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αλλαγές βάρους έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο όφελος όσον αφορά τη μακροζωία», είπε.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, το να ζήσουν πάρα πολλά χρόνια και να επιτύχουν τη μακροζωία, είναι πιο πιθανό σε εκείνες που διατηρούν το βάρος τους (<5% από την αρχική τιμή) αντί να παίρνουν ή να χάνουν βάρος», σημείωσε η ίδια. Η Δρ Lee σημείωσε ότι η μελέτη θα μπορούσε να επηρεάσει τις συμβουλές που δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς σε κλινικό περιβάλλον.

«Αυτό δυνητικά αλλάζει τις συμβουλές για απώλεια βάρους σε ηλικιωμένες ενήλικες γυναίκες. Αντί να εστιάσουμε στην απώλεια ή την αύξηση βάρους μετά από την ηλικία των 60 ετών, θα είναι πιο σημαντικό να τονίσουμε τη διατήρηση του βάρους σε άτομα που είναι γενικά υγιή κατά τα λοιπά».

Σχετικά Άρθρα