ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αυξημένη τεστοστερόνη οδηγεί σε καρδιολογικά προβλήματα

11 Μαρτίου 2020, 16:05

images

Οι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης από γονιδιακή προδιάθεση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν θρομβοεμβολή και καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες σε μία διεθνή μελέτη.

Οι συμμετέχοντες επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κίνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαίρη Σκούλινγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης, προχώρησαν στην σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό BMJ αφού πρώτα ολοκλήρωσαν τη μελέτη δεδομένων από 400.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών.

Όπως απέδειξαν, οι άνδρες με υψηλή ενδογενή τεστοστερόνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρομβοεμβολή, για καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και για έμφραγμα. Αλλά δεν εντοπίστηκε ο ίδιος κίνδυνος για τις γυναίκες και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

«Για να προστατευθούν οι άνδρες, θα πρέπει να στραφούμε σε θεραπείες και τρόπους ζωής που βοηθούν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης αντί να αυξάνονται», δήλωσε η Δρ Σκούλινγκ.

Εξάλλου, με βάση τα ευρήματα αυτά, οι άνδρες που παίρνουν συμπληρώματα για να αυξήσουν την τεστοστερόνη τους, πιθανώς βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει για τη σχέση ανάμεσα στην τεστοστερόνη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμβουλεύοντας να χορηγούνται τέτοια συμπληρώματα μόνο σε όσους άνδρες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω προβλήματος υγείας.

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα