ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση προάγει τη νεανικότητα

19 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology θέλησε να επιβεβαιώσει τις υποθέσεις για τις επιδράσεις της άσκησης που προάγουν τη νεανικότητα στους γηρασμένους οργανισμούς, βασιζόμενη σε προηγούμενες μελέτες που έγιναν σε ποντίκια εργαστηρίου τα οποία πλησίαζαν στο τέλος της ζωής τους και είχαν πρόσβαση σε έναν τροχό άσκησης.

Oι ερευνητές συνέκριναν ηλικιωμένα ποντίκια που είχαν πρόσβαση σε τροχό άσκησης με ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε επιγενετικό επαναπρογραμματισμό μέσω της έκφρασης των παραγόντων Yamanaka.

Οι παράγοντες Yamanaka είναι 4 παράγοντες μεταγραφής πρωτεϊνών (που προσδιορίζονται ως Oct3/4, Sox2, Klf4 και c-Myc, που συχνά συντομεύονται σε OKSM) οι οποίοι μπορούν να επαναφέρουν υψηλά καθορισμένα κύτταρα πίσω σε ένα βλαστοκύτταρο, το οποίο είναι νεότερη και πιο προσαρμοστική κατάσταση. Από τους 4 παράγοντες, ο Myc προκαλείται από την άσκηση των σκελετικών μυών.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους σκελετικούς μύες ηλικιωμένων ποντικών στους οποίους είχαν επιτρέψει να ασκούνται με τους σκελετικούς μυς ποντικών που υπερέκφραζαν το OKSM στους μύες τους, καθώς και με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που περιορίζονταν στην υπερέκφραση μόνο του Myc στους μύες τους.

Τελικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι η άσκηση προάγει ένα μοριακό προφίλ σύμφωνο με τον επιγενετικό μερικό προγραμματισμό. Η άσκηση, δηλαδή, μπορεί να μιμηθεί πτυχές του μοριακού προφίλ των μυών που έχουν εκτεθεί στους παράγοντες Yamanaka (εμφανίζοντας έτσι μοριακά χαρακτηριστικά πιο νεανικών κυττάρων). Αυτή η ευεργετική επίδραση της άσκησης μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις συγκεκριμένες δράσεις του Myc στους μύες.

Αν και θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι κάποια μέρα μπορεί να μπορέσουμε να χειριστούμε το Myc στους μύες για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα της άσκησης , ο Kevin Murach, επίκουρος καθηγητής στο U of A's Department of Health, Human Performance and Recreation, προειδοποιεί ότι αυτό θα ήταν ένα λάθος συμπέρασμα.

Τέλος, ο ίδιος βλέπει την έρευνά τους ως περαιτέρω επιβεβαίωση των πολλαπλών οφελών  της άσκησης. «Η άσκηση είναι το πιο ισχυρό φάρμακο που έχουμε», λέει, και θα πρέπει να θεωρείται μια θεραπεία που ενισχύει την υγεία - και ενδεχομένως παρατείνει τη ζωή - μαζί με φάρμακα και υγιεινή διατροφή.



Σχετικά Άρθρα