ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Σίγουρα ναι!

22 Απριλίου 2024, 10:00

images

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό και το σώμα της γυναίκας κατά τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, είναι από ορατές ως ...δραματικές, ανάλογα τη γυναίκα. Οι περισσότερες πάντως, διηγούνται ευκολότερη λήψη κιλών, πόνους στις αρθρώσεις και τη μέση, μυϊκή και επιδερμική χαλάρωση, αραίωση των μαλλιών και κακή ψυχολογία... Η γυμναστική έρχεται εδώ να καλύψει σχεδόν όλα τα κενά!

Με την ενεργοποίηση της γυναίκας, πρώτη τονώνεται η ψυχολογία της. Αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι δεν είναι ηλικιωμένη κι ότι η ζωή της δεν ...τέλειωσε! Απλά δεν έχει πια τα οιστρογόνα να την προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά και την οστεοπενία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πιο προσεκτική διατροφή και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.

Δεν αρκεί όμως να περπατάει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση για να μην παχύνει και να έχει γερούς μύες. Χρειάζεται ασκήσεις αντίστασης που θα ενεργοποιήσουν το μυϊκό σύστημα και θα προστατεύσουν τα οστά. Οι ασκήσεις αυτές γίνονται με βάρη και λάστιχα ή μέσα στο νερό που έχει αντίσταση. Ούτε αρκεί να γυμνάζεται μισή ώρα κάθε 3-4 ημέρες. Ιδανικά πρέπει να βάλει μισή ώρα άσκησης στην καθημερινότητά της ή να ασκείται επί 1 ώρα τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Αν τηρηθούν τα παραπάνω, τότε η εμμηνόπαυση θα είναι σαν να μην...υπάρχει για το σώμα της.

Ας δούμε τι ασκήσεις μπορεί να επιλέξει μία γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση:

- Ένα πρόγραμμα με βάρη σε χέρια και πόδια που θα εκτελεί σε γυμναστήριο υπό την επίβλεψη ειδικού.

- Κολύμβηση σε θάλασσα ή πισίνα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με όσο πιο γρήγορο ρυθμό μπορεί. Διότι αν απλά μπαίνει κάποιος στο νερό και κουνάει λίγο τα χέρια του ώστε να επιπλέει, δεν ασκείται!

- Πρόγραμμα pilates με όργανα (mat) ή στο ειδικό κρεβάτι.

- Πρόγραμμα γυμναστικής με λάστιχα.

- Ανεβοκατέβασμα σκάλας με ρυθμό καθημερινά επί 10 τουλάχιστον λεπτά ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής με ειδικό στεπ.

Με ό,τι από τα παραπάνω επιλέξει, πρέπει να κάνει ταυτόχρονα και κάποια αεροβική άσκηση, εκ των οποίων η καλύτερη είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο. Αλλά αν έχει μυοσκελετικά προβλήματα και προηγούμενους τραυματισμούς, είναι προτιμότερο να κάνει κολύμβηση.

* Με πληροφορίες από το North American Menopause Society

Σχετικά Άρθρα