ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση λίγων μόλις λεπτών μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα

05 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Μήπως οι καλύτερες ιδέες σας έρχονται όταν τρέχετε για να φτάσετε τη στάση του λεωφορείου ή πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο σας; Δεν είστε οι μόνοι. Οι ερευνητές βρίσκουν αξιοσημείωτες συνδέσεις μεταξύ της κίνησης και της σκέψης και της δημιουργικότητας. Συχνά, όταν ακούμε για τα οφέλη της σωματικής άσκησης, οι ερευνητές αναφέρονται στα οφέλη της φυσικής κατάστασης – το αποτέλεσμα της τακτικής και επαναλαμβανόμενης φυσικής δραστηριότητας. Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον για τη δημιουργικότητα είναι ότι φαίνεται να ενισχύεται μέσω της ίδιας της κίνησης του σώματος.

«Ακόμη και μία μόνο, σύντομη περίοδος αερόβιας άσκησης μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργική σκέψη», λέει ο Δρ Chong Chen, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Yamaguchi της Ιαπωνίας και συγγραφέας μιας νέας ανασκόπησης για το θέμα. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχε ο ίδιος εξέτασε τα αποτελέσματα του ανεβάσματος 4 σκαλοπατιών – μιας δραστηριότητας που κράτησε μόλις λίγα λεπτά.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες αναμφίβολα διαδραματίζουν ρόλο στη σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και κίνησης. Η άσκηση – είτε πρόκειται για μια σκληρή προπόνηση είτε για μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο – σας απομακρύνει σωματικά από αυτό που κάνατε, οδηγώντας σε αυτό που ονομάζεται «μετάβαση κατάστασης». «Η ίδια η κίνηση, και μια αλλαγή στην προοπτική, μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια νέων σκέψεων και ιδεών», λέει ο Δρ Christian Rominger, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ψυχολογία υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. 

Το 2023, ο ίδιος και οι συνεργάτες του μελέτησαν τον αντίκτυπο της καθημερινής δραστηριότητας στη δημιουργική σκέψη, χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα (συσκευές που ανιχνεύουν την κίνηση) για την παρακολούθηση των καθημερινών επιπέδων δραστηριότητας και μια εφαρμογή για τη δοκιμή της δημιουργικότητας σε τυχαία διαστήματα. «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ο αριθμός των βημάτων που είχαν κάνει οι άνθρωποι τα τελευταία 5 λεπτά πριν από τη δημιουργική εργασία σχετίζεται με μεγαλύτερη πρωτοτυπία των ιδεών», αναφέρει.

Οι περισσότεροι ειδικοί τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και άσκησης. Η σχετική έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα