ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση ίσως βοηθάει στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας

09 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Experimental Eye Research .

«Αντί να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε οφθαλμικές σταγόνες ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες, η μελέτη μας είχε στόχο να καθορίσει εάν το να μένουμε σωματικά δραστήριοι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο κατά της ξηρότητας», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Heinz Otchore, υποψήφιος διδάκτορας στην επιστήμη της όρασης στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά.

Η μελέτη χώρισε 52 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, αθλητές και μη. Οι αθλητές ασκούνταν σε διάδρομο τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, ενώ οι μη αθλητές το έκαναν όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το επίπεδο υγρασίας των ματιών των συμμετεχόντων πριν και πέντε λεπτά μετά από κάθε προπόνηση. Ενώ οι αθλητές είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ποιότητα δακρύων και στη σταθερότητα της δακρυϊκής στοιβάδας μετά την προπόνησή τους, οι μη αθλητές είδαν επίσης σημαντική αύξηση.

Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, αυτά καλύπτονται με μία δακρυϊκή στοιβάδα, μια προστατευτική επίστρωση που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των ματιών. Η υγιής αυτή στοιβάδα δακρύων αποτελείται από τρία στρώματα - λάδι, νερό και πρωτεΐνες - που ονομάζονται βλεννίνη και συνεργάζονται για να ενυδατώνουν την επιφάνεια των ματιών και να προστατεύουν από ερεθιστικούς παράγοντες όπως η σκόνη ή η βρωμιά.

Όταν οποιοδήποτε μέρος της δακρυϊκής στοιβάδας γίνει ασταθές, η επιφάνεια του ματιού μπορεί να εμφανίσει ξηρές κηλίδες προκαλώντας συμπτώματα όπως φαγούρα ή τσούξιμο. Επιπλέον, "με τόσο μεγάλο μέρος της ημέρας που αφιερώνουν οι άνθρωποι κοιτάζοντας οθόνες, τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας αυξάνονται", επισήμανε ο Otchore.

«Μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ασκούνται τακτικά όταν υπάρχει η απαίτηση να εργάζονται όλο και περισσότερες ώρες μπροστά στις οθόνες», πρόσθεσε. «Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη συνολική μας ευεξία, αλλά και για την οφθαλμική μας υγεία».


Σχετικά Άρθρα