ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση αυξάνει ουσία του ίδιου του σώματος που μοιάζει με κάνναβη

22 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Η άσκηση αυξάνει τις ουσίες που μοιάζουν με την κάνναβη, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και θα μπορούσαν -ενδεχομένως- να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσαν ότι η άσκηση σε άτομα με αρθρίτιδα, δεν μείωσε απλώς τον πόνο, αλλά επίσης τα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών (που ονομάζονται κυτοκίνες). Αύξησε επίσης τα επίπεδα ουσιών που μοιάζουν με κάνναβη που παράγονται από το σώμα τους, που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. Είναι ενδιαφέρον ότι ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση οδήγησε σε αυτές τις αλλαγές ήταν αλλοιώνοντας τα μικρόβια του εντέρου.

Η άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά λίγα είναι γνωστά για το πώς μειώνει τη φλεγμονή.

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ana Valdes από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, εξέτασε 78 άτομα με αρθρίτιδα. Τριάντα οκτώ από αυτούς έκαναν δεκαπέντε λεπτά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης κάθε μέρα για έξι εβδομάδες και οι σαράντα δεν έκαναν τίποτα.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν όχι μόνο είχαν μειώσει τον πόνο τους, αλλά είχαν επίσης περισσότερα μικρόβια στα έντερά τους όπως αυτά που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών και υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών.

Η αύξηση των ενδοκανναβινοειδών συνδέθηκε στενά με αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου και στις αντιφλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται από μικρόβια του εντέρου. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των αντιφλεγμονωδών επιδράσεων του μικροβιώματος του εντέρου οφειλόταν στην αύξηση των ενδοκανναβινοειδών.

Η γιατρός Amrita Vijay, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή και πρώτη συγγραφέας της εργασίας, είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η άσκηση αυξάνει τις ουσίες τύπου κάνναβης του ίδιου του σώματος. Κάτι που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλές καταστάσεις.Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για το έλαιο κανναβιδιόλης και άλλα συμπληρώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, μπορούν να τροποποιήσουν τα ενδοκανναβινοειδή».


Σχετικά Άρθρα