ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Fitness στη μέση ηλικία με σωστή άσκηση και διατροφή

07 September 2020, 16:00

images

Η βιταμίνη C ίσως να είναι η απάντηση για μεγαλύτερη μυική μάζα αργότερα στη ζωή. Αυτό αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) προτρέποντας άτομα άνω των 50 ετών να τρώνε καθημερινά μια μερίδα από εσπεριδοειδή ή μούρα και λαχανικά. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να φροντίζουν οι μεσήλικες και για την γυμναστική τους.

«Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυική μάζα και δύναμη. Ενδεικτικά, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών χάνουν έως και 1% μυικής μάζας κάθε χρόνο και η απώλεια αυτή θεωρείται ότι αφορά πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και άλλα άσχημα αποτελέσματα όπως η σαρκοπενία, η σωματική ανικανότητα, ο διαβήτης τύπου 2, η μειωμένη ποιότητα ζωής και ο θάνατος», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτριας από την Ιατρική Σχολή Norwich (UEA), καθηγήτρια Ailsa Welch.

Την ίδια ώρα όμως, η γυμναστική σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη. Κι όταν λέμε γυμναστική δεν αναφερόμαστε σε κάποιο σκληρό πρόγραμμα εκγύμνασης που γίνεται αποκλειστικά σε γυμναστήρια ή στίβους. Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το καθημερινό περπάτημα με γοργό ρυθμό επί τουλάχιστον μισή ώρα, μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. 

Προϋπόθεση είναι όμως να κάνουν και κάποιες ασκήσεις με βάρη ή αντίσταση καθώς η διατήρηση της μυικής μάζας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αεροβική άσκηση.


Σχετικά Άρθρα