ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευθύνονται οι στατίνες για τους μυϊκούς πόνους σε ασκούμενους και μη;

31 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Οι στατίνες είναι ένα σημαντικό "εργαλείο" στην πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά πολλοί ασθενείς σταματούν να τις λαμβάνουν, λόγω παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού πόνου. Ωστόσο, για περισσότερο από το 90% των ασθενών που λαμβάνουν στατίνες και παρουσιάζουν μυϊκό πόνο, η στατίνη δεν είναι η αιτία του πόνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet και παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας.

Οι συγγραφείς, διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση 19 τυχαιοποιημένων διπλών, τυφλών δοκιμών σχημάτων στατινών έναντι εικονικών φαρμάκων. Όλες οι δοκιμές , είχαν πάνω από 1.000 συμμετέχοντες και τουλάχιστον δύο χρόνια παρακολούθησης. Εξέτασαν επίσης, τέσσερις διπλές, τυφλές δοκιμές όλο και λιγότερο εντατικών φαρμακευτικών σχημάτων με στατίνες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Colin Baigent, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι έχουν υπάρξει πολλές μη τυχαιοποιημένες μελέτες που δεν περιλαμβάνουν κανένα είδος εικονικού φαρμάκου ή τυχαία κατανομή σε μια στατίνη που έχουν δημιουργήσει "πραγματικά πολύ ακραίες" εκτιμήσεις για το πώς πολύ μυϊκό πόνο που προκαλούν τα φάρμακα αυτά κατά της χοληστερίνης.

"Αυτό έχει αποτρέψει τους ασθενείς, από το να ξεκινήσουν να λαμβάνουν στατίνες ή τους έκανε να σταματήσουν τη θεραπεία όταν εμφάνισαν μυϊκό πόνο, επειδή απλώς κοιτάζουν στο χαρτί και βλέπουν ότι οι στατίνες προκαλούν πολύ μυϊκό πόνο και έτσι σταματούν", δήλωσε ο Baigent. «Πραγματικά προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Επιπλέον, σημείωσε ότι, εάν οι άνθρωποι ήταν καλύτερα ενημερωμένοι για τους πραγματικούς κινδύνους των μυϊκών πόνων, τότε δε θα σταματούσαν τη λήψη των φαρμάκων τόσο εύκολα.

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι «ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενός σχήματος στατίνης μέτριας έντασης, είναι πιθανό να είναι η αιτία για τον πόνο μόνο σε περίπου 1 στους 15 ασθενείς που αναφέρουν μυϊκά συμπτώματα, αυξάνοντας σε περίπου 1 στους 10 σε αυτούς που λαμβάνουν πιο εντατικό σχήμα.

«Με άλλα λόγια, η στατίνη δεν είναι η αιτία των μυϊκών συμπτωμάτων σε περισσότερο από το 90% των ατόμων που αναφέρουν τέτοια συμπτώματα», καταλήγουν.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, συνιστούν στατίνες σε ενήλικες 40 έως 75 ετών που έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου 10% ή υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής στα επόμενα 10 χρόνια.

Τέλος, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, "οι στατίνες συνιστώνται για τους περισσότερους ασθενείς και έχουν συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Οι στατίνες , συνεχίζουν να παρέχουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία μείωσης των λιπιδίων στις περισσότερες περιπτώσεις".




Σχετικά Άρθρα