ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδείνωση της φυσικής κατάστασης λόγω της πανδημίας

18 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Η πανδημία μάς ακινητοποίησε στα σπίτια μας, μάς μείωσε σημαντικά τη δυνατότητα εκγύμνασης και δημιούργησε τις συνθήκες για χειρότερη φυσική κατάσταση ειδικά στους μεγαλύτερους. Τo χειρότερο δε είναι ότι η κατάσταση αυτή αύξησε τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμού για τους μεγαλύτερους.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες 50-80 ετών αναφέρουν μείωση της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών της πανδημίας και το 25% αυτών αναφέρουν ότι τώρα βρίσκονται σε χειρότερη φυσική κατάσταση σε σχέση με πριν την πανδημία σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση τα οποία επεξεργάστηκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 2000 ενήλικες ηλικίας 50-80 ετών, έδειξε ότι το 25% των μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων είχαν μία πτώση από την αρχή της πανδημίας, το διάστημα από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021. Μάλιστα το 40% αυτών είχαν περισσότερες από μια πτώσεις. 

Ορισμένες ομάδες μεγαλύτερων ενηλίκων όπως οι γυναίκες και οι άνω των 65 ετών που ένιωθαν μοναξιά, ίσως χρειαστούν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων. Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πέφτουν κάθε χρόνο και η πανδημία δεν αποτέλεσε εξαίρεση για τον κίνδυνο πτώσεων.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στη διάρκεια της πανδημίας (Μάρτιος 2020-Ιανουάριος 2021) το 25% των ενηλίκων 50-80 ετών είχαν μια πτώση, ενώ μεταξύ όσων έπεσαν το 70% τραυματίστηκαν, το 12% καθυστέρησαν να ζητήσουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα και το 16% δεν την έλαβε ποτέ. Επίσης, το 37% των ηλικιωμένων ανέφεραν ότι με την έναρξη της πανδημίας μειώθηκε η φυσική τους δραστηριότητα και σχεδόν το ίδιο ποσοστό ανέφεραν ότι μειώθηκε ο χρόνος που περπατούσαν. Παράλληλα αυξήθηκε ο φόβος των πτώσεων με το 23% των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι ο φόβος αυτός εντάθηκε στην πανδημία. Η ανησυχία αυτή ήταν μεγαλύτερη μεταξύ όσων ήταν λιγότερο δραστήριοι (32%), σε χειρότερη φυσική κατάσταση (42%) ή κινητικότητα (45%). Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που διαφάνηκε από την έρευνα είναι ότι το ποσοστό των μεγαλύτερων ενηλίκων που ανέφεραν πτώσεις ήταν υψηλότερο (32%) μεταξύ όσων ανέφεραν ότι ένιωθαν μοναξιά και τους έλειπε μια συντροφιά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πτώσεις είναι σημαντικό παράγοντας κινδύνου για τους μεγαλύτερους ενήλικες και εξηγούν ότι με μερικές απλές τροποποιήσεις – τοποθέτηση λαμπτήρων, μετακίνηση χαλιών και καλωδίων – καθώς και με μια μεγαλύτερη ενασχόληση με την κίνηση και την διατήρηση της φυσικής κατάστασης ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί.

Σχετικά Άρθρα