ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδεινώνεται η "επιδημία" παχυσαρκίας στις ΗΠΑ

20 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young αποκαλύπτει κρίσιμα, σπάνια δεδομένα που περιγράφουν λεπτομερώς τη σοβαρότητα της επιδημίας παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obesity, εξέτασε τη μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους περισσότερων από 13.800 ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη αύξησαν κατά 5% ή περισσότερο το σωματικό τους βάρος σε μια περίοδο 10 ετών. Επιπλέον, περισσότερο από το 1/3 των Αμερικανών ενηλίκων κέρδισε 10% ή περισσότερο σωματικό βάρος και σχεδόν το 1/5 κέρδισε 20% ή περισσότερο σωματικό βάρος.

«Η επιδημία της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ δεν επιβραδύνεται ούτε αντιμετωπίζεται επαρκώς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Larry Tucker, καθηγητής της επιστήμης της άσκησης στο BYU. «Αναμφίβολα, η 10ετής αύξηση βάρους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιλέχθηκαν τυχαία ως μέρος της Εθνικής Έρευνας Εξέτασης Υγείας και Διατροφής –NHANES-, μιας ετήσιας έρευνας που εξετάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τη NHANES, η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η 10ετής αύξηση βάρους ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, με τις γυναίκες να παίρνουν περίπου διπλάσιο βάρος: 12 κιλά κατά μέσο όρο για τις γυναίκες σε σύγκριση με 6 κιλά για τους άνδρες. Η αύξηση βάρους διέφερε επίσης μεταξύ των φυλών, με τις μαύρες γυναίκες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μέση αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της 10ετίας (8,8 κιλά) και τους Ασιάτες άνδρες να έχουν τη μικρότερη (1,3 κιλά ).

Όσον αφορά την ηλικία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε βάρος βρέθηκαν σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες, ενώ φαίνεται ότι, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο λιγότερο αυξάνεται το βάρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί παίρνουν το ακόλουθο βάρος ανά ηλικία:

-7,9 κιλά μεταξύ 20 και 30 ετών.

-6,4 κιλά μεταξύ 30 και 40 ετών.

-4,3 κιλά μεταξύ 40 και 50 ετών.

-2 κιλά μεταξύ 50 και 60 ετών.

Εάν οι ενήλικες παίρνουν το μέσο βάρος κατά τη διάρκεια κάθε δεκαετίας της ενήλικης ζωής τους, θα έχουν πάρει περισσότερα από 45 κιλά, κάτι που θα κατέτασσε σίγουρα πολλούς από αυτούς στην κατηγορία των παχύσαρκων. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και το CDC, το 42,4% των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος παχύσαρκοι. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το 30,5% που μετρήθηκε το 2000.

«Σε περίπου 20 χρόνια, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε κατά περίπου 40% και η σοβαρή παχυσαρκία σχεδόν διπλασιάστηκε», είπε ο Tucker. «Γνωρίζοντας ποιος είναι πιο πιθανό να γίνει παχύσαρκος, μπορούμε να βοηθήσουμε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να επικεντρωθούν περισσότερο σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο».


Σχετικά Άρθρα