ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας στους 10 έφηβους έχει χρησιμοποιήσει δυνητικά επιβλαβή προϊόντα απώλειας βάρους

15 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο, ειδικά τα κορίτσια, έχουν λάβει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και άλλα προϊόντα αδυνατίσματος σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση. Ειδικότερα, με βάση μια ανασκόπηση δεκάδων μελετών που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 9% των εφήβων του γενικού πληθυσμού χρησιμοποίησαν προϊόντα αδυνατίσματος χωρίς ιατρική συνταγή κάποια στιγμή στη ζωή τους, περίπου οι μισοί από τους οποίους τα είχαν χρησιμοποιήσει τον τελευταίο μήνα. Τα χάπια αδυνατίσματος ήταν τα πιο κοινά προϊόντα, που χρησιμοποιούσε περίπου το 6% των εφήβων στη διάρκεια της ζωής τους, ακολουθούμενο από περίπου 4% που χρησιμοποιούσε καθαρτικά και το 2% που χρησιμοποιούσε διουρητικά.

Αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών και δεν συνιστώνται ιατρικά για τη διατήρηση υγιούς βάρους. Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τη χρήση μη συνταγογραφούμενων προϊόντων απώλειας βάρους με διατροφικές διαταραχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών στους εφήβους. Έχουν επίσης συσχετιστεί με κακή διατροφή στην εφηβεία και ανθυγιεινή αύξηση βάρους στην ενήλικη ζωή.

Η Δρ Paula Cody, ιατρική διευθύντρια Εφηβικής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους των χαπιών αδυνατίσματος και των συμπληρωμάτων πριν από περισσότερα από 6 χρόνια, αφού άκουσε αρκετούς ασθενείς να ρωτούν για συμπληρώματα για να χάσουν βάρος ή να ενδυναμωθούν μυϊκά.

«Η συχνότητα των διατροφικών διαταραχών έχει αυξηθεί δραματικά μετά την πανδημία. Είδαμε τους αριθμούς να εκτοξεύονται», είπε.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι είναι «ανησυχητικό» πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτά τα μη συνταγογραφούμενα χάπια και ότι «απαιτούνται επειγόντως παρεμβάσεις για την πρόληψη και ρύθμιση της χρήσης προϊόντων αδυνατίσματος σε αυτόν τον πληθυσμό.

Σχετικά Άρθρα