ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκατομμύρια ζωές "κέρδος" με την τακτική άσκηση

19 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Περί τους 3,9 εκατομμύρια θανάτους μπορούν να αποτραπούν ετησίως σε όλο τον κόσμο με την βοήθεια της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό αναφέρει μεγάλη, διεθνής μελέτη που εκπονήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες. 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τη Δρ Τέσα Στρέιν από την Μονάδα Επιδημιολογίας του Κέιμπριτζ  έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Global Health. 

Για να φτάσουν στα συμπεράσματά τους, ανέλυσαν στοιχεία από α 168 χώρες, δίνοντας περισσότερο βάρος στο ποσοστό του πληθυσμού που τηρεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αεροβική άσκηση ή άλλη δραστηριότητα μέτριας έως μεγάλης έντασης επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι δραστήριο, ποικίλει από 33% στο Κουβέιτ ως 94% στη Μοζαμβίκη. Και εκτίμησαν ότι, λόγω της σωματικής δραστηριότητας, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων είναι κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερος κάθε χρόνο από ό,τι θα ήταν χωρίς τη σωματική άσκηση. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Το όφελος είναι μεγαλύτερο για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αποτρέπονται κατά μέσο όρο 18% πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο, έναντι 14% στις ανεπτυγμένες χώρες.

Σχετικά Άρθρα