ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι ασφαλής η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη;

19 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Η άσκηση συχνά αντιμετωπίζεται με διστακτικότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά όλα τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι έχει ευεργετική επίδραση σε γυναίκες με εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου αρκεί να συμφωνεί ο γιατρός της.

Η επίδραση αυτή περιλαμβάνει γενικά οφέλη για την υγεία όπως:

-Διατήρηση ενός υγιούς σωματότυπου

-ρύθμιση της αύξησης βάρους

-βελτίωση της ψυχικής υγείας ενισχύοντας την αίσθηση της ευεξίας

-καλύτερος ύπνος και ανακούφιση από το άγχος

-πρόληψη της κούρασης.

Οφέλη που σχετίζονται με τις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης όπως:

-Πρόληψη και διαχείριση της δυσκοιλιότητας

-ανακούφιση από πόνους στην πλάτη και τη λεκάνη

-πρόληψη των κιρσών

-βελτίωση της υγείας του κυκλοφορικού

-προετοιμασία του σώματος για τις τεράστιες απαιτήσεις του τοκετού και μείωση του κινδύνου πολύωρων τοκετών και τοκετού με όργανα, όπως με τη βοήθεια λαβίδας

-μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

-μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης, υπέρτασης και υπερβολικά μεγάλων εμβρύων και παιδικής παχυσαρκίας στους απογόνους

-μείωση των πιθανοτήτων επείγουσας καισαρικής τομής.

Παρόλα τα αποδεδειγμένα οφέλη, οι περισσότερες εγκυμονούσες δεν λαμβάνουν συστηματικά οδηγίες να ασκούνται εάν κάνουν καθιστική ζωή, και όσες ασκούνται δεν ενθαρρύνονται να διατηρήσουν τη ρουτίνα τους. Η τρέχουσα σύσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) που χρονολογείται από το 2015, είναι για 150 ή περισσότερα λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα ή 20-30 λεπτά την ημέρα. Ωστόσο, ελάχιστες γυναίκες ακολουθούν στην πραγματικότητα αυτήν τη συμβουλή. 

Οι αδρανείς γυναίκες δεν ενθαρρύνονται να προσθέτουν την άσκηση στη ρουτίνα τους, ενώ πάνω από το 50% των ασκούμενων πριν από την εγκυμοσύνη σταματούν τις προπονήσεις τους αμέσως.

Προφανώς, οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία, επομένως, ακόμη και σε εκείνες τις μέρες που η εγκυμοσύνη μοιάζει με μία απελπιστική κατάσταση, η εγκυμονούσα θα πρέπει να ενθαρρύνεται να ασκείται έστω και για λίγα λεπτά. 

Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν πολύ από το χρόνο προπόνησής τους, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πολλές δραστήριες γυναίκες επανέρχονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και θα πρέπει να είναι ελεύθερη να κάνει αυτό που τη βοηθά να νιώθει καλύτερα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλές.


Σχετικά Άρθρα