ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είδος άσκησης μελετάται ως θεραπευτικό μέσο για άγχος για κατάθλιψη

15 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Νέα μελέτη από επιστήμονες στο University of Limerick στην Ιρλανδία, σε συνεργασία με ερευνητές από το Iowa State University στις ΗΠΑ, δείχνει ότι η επίδραση της άσκησης με αντίσταση στην καταπολέμηση του χρόνιου άγχους αλλά και των αρχικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, είναι κάτι παραπάνω από θετική. Εντόπισαν μάλιστα και το μηχανισμό μέσω του οποίου επιτελείται αυτή η διεργασία...

Στην εργασία που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του Trends in Molecular Medicine και υπογράφεται από τον καθηγητή Matthew P Herring του University of Limerick και τον καθηγητή Jacob D Meyer από το Iowa State University, παρουσιάζεται μία διαφορετική οπτική γωνία της επίδρασης που έχει η άσκηση στη διατήρηση της καλής υγείας αλλά και τη βοήθεια στη θεραπεία νοσημάτων.

ο Δρ Herring εξηγεί: "Το άγχος και η κατάθλιψη είναι διαταραχές με αυξανόμενη συχνότητα στις δυτικές κοινωνίες και περιορισμένο τρόπο αντιμετώπισης, κυρίως με φάρμακα. Η βοήθεια που ανακαλύψαμε ότι μπορεί να προσφέρει η άσκηση με αντίσταση, αυτή δηλαδή που ενδυναμώνει τους μυς στο σώμα, είναι εκπληκτική".

Συνεχίζει δε τονίζοντας ότι "η επίδραση της γυμναστικής παραμένει ακόμα και τώρα χωρίς επαρκή επιστημονική έρευνα και περισσότερο κινούμαστε στο πλαίσιο της παρατήρησης των αποτελεσμάτων της σε άτομα με ψυχολογικές διαταραχές τα οποία υποβάλλουμε σε άσκηση".

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η θετική επίδραση αυτού του είδους άσκησης στην ψυχική υγεία, έχει να κάνει με τον αυξητικό παράγοντα 1 που μοιάζει με την ινσουλίνη, στις αγγειοεγκεφαλικές αλλαγές που επιτελούνται κατά την άσκηση, αλλά και σε νευρολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό από την βαθιά και ρυθμική αναπνοή και εκπνοή.

Προσθέτουν μάλιστα, ότι όχι μόνο σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για τον εντοπισμό πέραν πάσης αμφιβολίας του μηχανισμού μέσω του οποίου ευεργετεί η γυμναστική αυτή, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, αλλά έχουν στο πρόγραμμα σε δεύτερο χρόνο να εξετάσουν και την επίδραση της αεροβικής άσκησης σε αντίστοιχους ασθενείς.

Ο καθηγητής Meyer σημειώνει μάλιστα για το θέμα αυτό ότι "η παρούσα έρευνα μάς παρέχει τις βάσεις για να αναπτύξουμε μία συμπεριφορική θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. Αν όλο αυτό λειτουργήσει όπως περιμένουμε, θα μελετήσουμε κι ένα συνδυασμό άσκησης αεροβικής και αντίστασης για τους ασθενείς αυτούς".

Σχετικά Άρθρα