ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο σε ένα, για τόνωση μυών και καλή καρδιακή υγεία

06 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Η τόνωση γλουτών, μηρών και των μυών της γάμπας μπορεί να συνδυαστεί με πρόγραμμα γυμναστικής για τη διατήρηση της καλής καρδιακής λειτουργίας με δύο απλούς τρόπους... 

Το ανέβασμα σκάλας με ρυθμό, αν γίνεται καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία όχι μόνο τονώνοντας τους μυς που συμμετέχουν στη γυμναστική αυτή, αλλά και ενδυναμώνοντας τον πολυτιμότερο μυ του οργανισμού μας, την καρδιά! Μια μελέτη του 2005 σε 15 γυναίκες ανακάλυψε ότι όσες ανέβαιναν σκάλες επί τουλάχιστον πέντε φορές κάθε μέρα, είχαν αξιόλογη διαφορά στην πρόσληψη οξυγόνου και μειωμένη LDL χοληστερίνη.

Τον ίδιο θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό έχουν άλλωστε και τα "καθίσματα" τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι πολλών προγραμμάτων γυμναστικής. Αντίστοιχη μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy, μελέτησε την επίδραση ασκήσεων στους γλουτούς, και βρήκε ότι τα καθίσματα στο ένα πόδι αποτελούν την καλύτερη επιλογή για την ενδυνάμωση των μυών αυτών. Ομοίως, μελέτη του 2017 βρήκε ότι τα καθίσματα με το ένα πόδι υψωμένο είναι τα πιο αποτελεσματικά για τον μείζονα γλουτιαίο μυ.

Συμπερασματικά, το ανέβασμα σκαλοπατιών και τα βαθιά καθίσματα μπορούν να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν γερό μυικό σύστημα από τη μέση και κάτω, ωφελώντας ταυτόχρονα τα μέγιστα την καρδιά τους.

Σχετικά Άρθρα