ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δέκα λεπτά τρεξίματος μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

15 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Είναι αυτονόητο ότι η άσκηση, σε κάθε ηλικία και με οποιασδήποτε ένταση μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία μας. Νέα έρευνα δείχνει όμως ότι ακόμα κι ένα σύντομο τρέξιμο μέτριας έντασης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, 26 υγιή άτομα έτρεξαν για 10 λεπτά σε διάδρομο στο 50% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου και στη συνέχεια ξεκουράστηκαν. Με στόχο να μετρήσουν τον αντίκτυπο αυτής της περιόδου άσκησης τόσο στη διάθεση όσο και στην εκτελεστική λειτουργία, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη Δισδιάστατη Κλίμακα Διάθεσης και την εργασία Stroop αντιστοίχισης χρωμάτων-λέξεων πριν και μετά από κάθε συνεδρία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα 10λεπτο τρέξιμο διεγείρει τον προμετωπιαίο φλοιό, με αποτέλεσμα την αυξημένη θετική διάθεση καθώς και αυξημένη εκτελεστική λειτουργία. Αυτό το εύρημα αποδείχθηκε από μικρότερους χρόνους παρεμβολής στην εργασία Stroop μετά την εκτέλεση. Ενώ η μελέτη είναι μικρή, η θετική επίδραση της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου υποστηρίζεται από προηγούμενες έρευνες.

Σε αυτή τη μελέτη, η επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου μετρήθηκε με την εργασία Stroop, εξηγεί η Chrissy Carroll...

«Πρόκειται για μια πολύ γνωστή δοκιμασία, η οποία ξεκινά με μια σχετικά εύκολη δουλειά και στη συνέχεια τελειώνει με μια πιο απαιτητική. Στην τελευταία εργασία, εμφανίζεται στο άτομο ένα γραπτό όνομα ενός χρώματος, αλλά η γραμματοσειρά εκτυπώνεται με άλλο χρώμα» προσθέτει.

Για παράδειγμα, η λέξη μπλε μπορεί να είναι γραμμένη με κόκκινη γραμματοσειρά. Ο συμμετέχων καλείται να ονομάσει το χρώμα της γραμματοσειράς και υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ της ίδιας της λέξης και του χρώματός της.

«Αν νομίζετε ότι ακούγεται εύκολο, δοκιμάστε να ψάξετε στο διαδίκτυο για μερικά παραδείγματα - είναι εκπληκτικά δύσκολο», τονίζει η Carroll.

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη μέτρησαν τις διαφορές στο χρόνο μεταξύ της πιο εύκολης και της πιο δύσκολης εργασίας και εξέτασαν πώς ένα σύντομο τρέξιμο 10 λεπτών με μέτριο ρυθμό επηρέασε αυτόν τον χρόνο. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι το τρέξιμο οδήγησε σε μικρότερες χρονικές διαφορές μεταξύ των εργασιών.

Αυτή η χρονική διαφορά είναι επίσης γνωστή ως «χρόνος παρεμβολής Stroop», λέει η Carroll. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές θεωρούν ότι το τρέξιμο μπορεί να αυξήσει την εκτελεστική λειτουργία στον εγκέφαλο.

Αν και η πιο πρόσφατη μελέτη δεν σημειώνει συγκεκριμένα τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, η προηγούμενη ανάλυση δεδομένων δείχνει ότι η άσκηση - ιδίως η διαλειμματική προπόνηση - μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συγκέντρωση αυτής της πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο τη μάθηση όσο και τη μνήμη.


Σχετικά Άρθρα