ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βήμα- βήμα πλησιάζουμε την ευζωία και τη μακροζωία

22 September 2022, 09:00

images

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο: Ξεκινήστε να περπατάτε. Αλλά όχι έτσι απλά. Με πρόγραμμα!

Εάν κάνετε τα προτεινόμενα 10.000 βήματα την ημέρα, θα δείτε πραγματική διαφορά, επιβεβαιώνει νέα έρευνα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσα βήματα κάνετε, αυξήστε το ρυθμό σας για το μεγαλύτερο όφελος. Για κάθε 2.000 βήματα που καταγράφετε, έως και περίπου 10.000 την ημέρα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται μεταξύ 8% και 11%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Έτσι, 10.000 βήματα μεγιστοποιούν τις πιθανότητες να λάβετε όλα αυτά τα οφέλη, αλλά και για τους ανενεργούς ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν τόσα πολλά βήματα – κάθε βήμα έχει οφέλη – κάθε βήμα μετράει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Borja del Pozo Cruz του Center for Active and Healthy Aging στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

«Το εύρος των συμμετεχόντων που είχαμε στη μελέτη, ήταν από 40 μέχρι 79», είπε ο Cruz. «Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί πραγματικά να λάβει τα οφέλη».

Πέρα από τον αριθμό των βημάτων, το περπάτημα με ταχύτερο ρυθμό - περίπου 80 βήματα το λεπτό - έφερε τη μεγαλύτερη μείωση στην άνοια, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο, σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, όλο αυτό το περπάτημα δεν χρειάζεται να συμβεί ταυτόχρονα. Μπορεί να μοιραστεί  κατά τη διάρκεια της ημέρας, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 78.500 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για επτά χρόνια, φορώντας αισθητήρες καρπού που μετρούσαν τη σωματική τους δραστηριότητα για επτά ημέρες.

Ο Δρ Benjamin Hirsh, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Sandra Atlas Bass Heart Hospital στο Manhasset της Νέας Υόρκης, είπε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τα οφέλη του τακτικού περπατήματος.

«Το περπάτημα και η συνήθεια του να περπατάτε τακτικά 10.000 βήματα θα μειώσει, σε σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και άνοιας», συμπλήρωσε.

Ο Hirsh σημείωσε ότι τα πρώτα 5.000 βήματα, φέρνουν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή. Αλλά το όφελος συνεχίζει να υπάρχει, αν και σε μικρότερο βαθμό, στα επόμενα 5.000 βήματα και μετά. Είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα 10.000 βήματα την ημέρα φαίνεται να είναι ο μαγικός αριθμός. «Υπήρξε μεγάλη διαφωνία γύρω από αυτό», είπε ο Hirsh, «Αλλά γενικά, νομίζω ότι αυτή η μελέτη το επικυρώνει».

Τέλος, τα ευρήματα δείχνουν ότι «τα οφέλη της άσκησης είναι τεράστια», όπως δήλωσε ο Hirsh, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τρόπου ζωής για την πρόληψη ασθενειών και την παράταση της ζωής.



Σχετικά Άρθρα