ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η κατάλληλη άσκηση για γερή καρδιά

09 September 2020, 16:00

images

Ασκήσεις και αναπνοές που χρησιμοποιούνται σε προγράμματα γιόγκα ίσως να βοηθούν τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Αυτό αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, καθώς επηρεάζει έναν στους τέσσερις μεσήλικες στο δυτικό κόσμο, προκαλώντας το 20%-30% των εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου κατά 1,5 φορά στους άνδρες και δύο φορές στις γυναίκες. Τα συμπτώματα είναι η ταχυπαλμία ή ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, η δύσπνοια, η κόπωση και η ζαλάδα.

«Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Έρχονται και φεύγουν, αγχώνοντας τους ασθενείς και περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Naresh Sen από το Νοσοκομείο HG SMS της Ινδίας.

Η επίμαχη μελέτη διερευνά το ενδεχόμενο η γιόγκα να μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Οι 535 συμμετέχοντες ασθενείς κλήθηκαν να απέχουν ολοκληρωτικά από τη γιόγκα για διάστημα 12 εβδομάδων και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα διάρκειας 30 λεπτών καθημερινά για 16 εβδομάδες, στα οποία περιλαμβάνονταν στάσεις και αναπνοές. Στη δεύτερη περίοδο, οι ερευνητές παρακίνησαν τους ασθενείς να εξασκούνται στις κινήσεις και τις ανάσες της γιόγκα στο σπίτι τους σε καθημερινή βάση.

Κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων της μελέτης, τα συμπτώματα και τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής καταγράφονταν σε ημερολόγιο, με κάποιους από τους ασθενείς να φορούν και καρδιακό καταγραφέα ο οποίος θα επιβεβαίωνε τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Επιπλέον, οι ασθενείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ μετρήθηκε ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή τους πίεση, με τους ερευνητές στη συνέχεια να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των δύο περιόδων της μελέτης.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια των 16 εβδομάδων, οι ασθενείς είχαν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με την περίοδο των 12 εβδομάδων αποχής από τη γιόγκα. Για παράδειγμα, στην περίοδο αποχής οι ασθενείς βίωσαν κατά μέσο όρο 15 συμπτωματικά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, αντίθετα με τα οκτώ της περιόδου ενασχόλησης με τη γιόγκα. Επιπλέον, η μέση αρτηριακή τους πίεση ήταν κατά 11/6 mmHg χαμηλότερη μετά την προπόνηση γιόγκα.


Σχετικά Άρθρα