ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση: Ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό για εφήβους

11 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει το ''φάρμακο'' για την εφηβική κατάθλιψη, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Το 2021, σχεδόν 1 στους 4 νέους δήλωσε ότι είχε πρόσφατα ζητήσει και λάβει θεραπεία ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη πιο συχνή ψυχική διαταραχή μεταξύ των παιδιών και των εφήβων και αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ έως και το 67% των νέων με συμπτώματα κατάθλιψης κινδυνεύουν να αναπτύξουν κατάθλιψη ή άγχος στην ενήλικη ζωή.

Τα εποπτευόμενα προγράμματα άσκησης, συνδέονται με σημαντικές μειώσεις των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μεταξύ παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από 21 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.400 παιδιά.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αρκετές μελέτες ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα πολύ καλό συμπέρασμα για να απαντήσουμε στην ερώτηση «είναι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση καλές για παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης;» είπε ο συγγραφέας της μελέτης Walter Thompson, συνταξιούχος καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Georgia State University στην Ατλάντα. «Η απάντηση είναι συντριπτικά ναι».

Επιπλέον, τα δεδομένα υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη ποσότητα άσκησης που θα παράγει το μεγαλύτερο όφελος στα παιδιά: Περίπου μια ώρα σωματικής δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα, παρείχε την καλύτερη ανακούφιση για τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

«Και ξέρετε, αυτό είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχει συστήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως τακτική άσκηση, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, κάπου μεταξύ 75 και 150 λεπτών την εβδομάδα», επεσήμανε ο Thompson.

Η μελέτη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα άσκησης μικρότερα των 12 εβδομάδων, παρήγαγαν μεγαλύτερα οφέλη - πιθανώς επειδή ένα τέτοιο αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα, δημιουργεί στους συμμετέχοντες μια θετική αίσθηση επιτευγμάτων, σύμφωνα με ένα άρθρο που συνυπογράφει ο Eduardo Bustamante, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο.

«Αυτά τα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας που έχουμε μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια», είπε ο Bustamante. «Έχουμε αυτόν τον αντίκτυπο χωρίς καν να προσπαθούμε ρητά να μειώσουμε την κατάθλιψη».

Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν μια πιθανή απάντηση σε μια κρίση ψυχικής υγείας που επηρεάζει Αμερικανούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες μετά την πανδημία και άλλες σημαντικές κοινωνικές αλλαγές.


Σχετικά Άρθρα