ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανατροπή σε όσα γνωρίσαμε για την άσκηση- Ικανοποιεί περισσότερο από τα χρήματα

09 Δεκεμβρίου 2019, 05:15

images

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γέϊλ και Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι αυτό που μας προστατεύει περισσότερο από την κατάθλιψη και το στρες δεν είναι τα χρήματα και ο έρωτας, αλλά η τακτική εξάσκηση!

Όπως διαπίστωσαν μελετώντας τις περιπτώσεις περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, ενώ όσοι γυμνάζονται δήλωσαν ότι σκέπτονται δυσάρεστα πράγματα και καταθλίβονται περί τις 35 ημέρες το χρόνο, αυτοί που δεν γυμνάζονται, νιώθουν άσχημα 53 ημέρες το χρόνο. Κι ενώ τα στοιχεία εκ πρώτης δείχνουν να είναι μικρή η διαφορά, αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μέσο όρο και όχι για απόλυτο αριθμό, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ψυχολογική κατάσταση μεταξύ αυτών που εξασκούνται, και αυτών που κάνουν καθιστική ζωή.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της έγκυρης ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, ελήφθησαν υπόψη δεδομένα από 1,2 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Στους συμμετέχοντες έθεσαν το ίδιο ερώτημα: "Πόσο συχνά νιώσατε κατάθλιψη και έντονο στρες μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες". Ταυτόχρονα τους ζήτησαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούσαν την οικονομική τους κατάσταση και την προσωπική τους ζωή, αλλά -όπως ήταν αναμενόμενο- τους ζήτησαν να δώσουν και ακριβή στοιχεία για την φυσική τους κατάσταση και πόσο γυμνάζονται.

Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν το ακόλουθο: Όσοι δεν γυμνάζονταν καθόλου, για να γίνουν το ίδιο ευτυχισμένοι με αυτούς που γυμνάζονταν καθημερινά, έπρεπε να βγάζουν περί τα 25.000 δολάρια παραπάνω το χρόνο! Τα χρήματα αναδείχτηκαν σε σημαντικό παράγοντα καθώς αφαιρούν από τον μέσο άνθρωπο το άγχος της επιβίωσης και κάνουν την ζωή του πιο εύκολη σε καθημερινό επίπεδο.

Τα ευρήματα της έρευνας εξάλλου δίνουν την ακριβή "συνταγή" της ευτυχίας μέσω της άσκησης αλλά με προσοχή σε μία προϋπόθεση που αφορά την υπερβολή: Χρειάζονται τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα επί μισή με μία ώρα για να έχουμε τα οφέλη! Προσοχή όμως χρειάζεται στην υπερβολική άσκηση καθώς -όπως έδειξε η έρευνα- όσοι γυμνάζονται καθημερινά πάνω από τρεις ώρες, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να νιώθουν κατάθλιψη και στρες όσο και οι παντελώς αγύμναστοι!

Διαφορές τέλος εμφανίζουν και τα διάφορα σπορ, με όσους εξασκούνται σε ομαδικά αθλήματα να είναι σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένοι και ψυχικά υγιείς καθώς έχουν μαζί με την άσκηση και κοινωνικές επαφές.

Σχετικά Άρθρα