ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα: 7 στους 8 Αμερικανούς είναι στα όρια του μεταβολικού συνδρόμου

08 Αυγούστου 2019, 17:45

images

Μόνο ένας στους οκτώ Αμερικανούς ενήλικες έχει καλή μεταβολική υγεία, δηλαδή υγιή επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης χωρίς να παίρνει φάρμακα!

Αυτό δείχνει έρευνα που εκπονήθηκε στο University of North Carolina at Chapel Hill.

«Η μελέτη αυτή καλύπτει ένα κενό γνώσης. Δεν γνωρίζαμε πόσοι ακριβώς ενήλικες κινδυνεύουν από το μεταβολικό σύνδρομο και ποια πρέπει να είναι τα νέα πρωτόκολλα διατροφής που θα διαμορφώσουμε», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Τζιάνα Αρόχο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μαζέψαμε, πολύ λίγοι είναι αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις μεταβολικής υγείας στις ΗΠΑ. Δηλαδή έχουν φυσιολογικό βάρος, δεν καπνίζουν, έχουν φυσιολογικούς δείκτες χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου και η μέση τους είναι λεπτή», επισημαίνει η Δρ Αράχο.

Για την διεξαγωγή της έρευνας αναλύθηκαν δεδομένα από 8700 ενήλικες που έλαβαν μέρος στο U.S. National Health and Nutrition Examination Survey μεταξύ των ετών 2009 και 2016.

Το προφίλ

Αυτό που φάνηκε εκ πρώτης, είναι ότι πιο υγιείς μεταβολικά είναι οι λευκές γυναίκες, οι πιο νέοι, οι μη καπνιστές και οι πιο μορφωμένοι. Στον αντίποδα, οι παχύσαρκοι μαύροι άνδρες που έχουν την χειρότερη μεταβολική υγεία.

Το μεταβολικό σύνδρομο οδηγεί μέσα στην επόμενη δεκαετία από την εγκατάστασή του σε καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ συνδέεται και με κάποιους καρκίνους.

Για να αντιμετωπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο πρέπει το άτομο να κάνει δίαιτα με πολλά λαχανικά, ψάρι και περιορισμό του λίπους και της ζάχαρης ώστε: Να έχει περιφέρεια μέσης μέχρι 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 100 εκατοστά για τους άνδρες, να έχει ΒΜΙ (Δείκτη Μάζας Σώματος) μέχρι 24,9, να μην έχει χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και σάκχαρο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα και η πίεσή του να είναι επίσης μέχρι 12/08 χωρίς να χρειάζεται να παίρνει φάρμακα.

ΠΗΓΗ: University of North Carolina at Chapel Hill

Σχετικά Άρθρα