ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχουν τελικά υπετρόφιμα; Και τι κάνουν στον οργανισμό μας;

29 September 2023, 10:00

images

Αν με τη λέξη "υπετρόφιμο" καταλαβαίνετε ότι θα κάνετε όλα τα γνωστά ανθυγιεινά πράγματα και θα τρώτε αυτό το τρόφιμο το οποίο θα σάς ...σώσει, κάνετε λάθος! Αν πάλι με τη λέξη αυτή καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να το εντάξετε στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής, εκγύμνασης, καλού ύπνου και αποφυγής του καπνίσματος ώστε να βάλει κι αυτό το ...λιθαράκι του στο οικοδόμημα της καλής σας υγείας, τότε σωστά καταλάβατε!

Κουρκουμάς, μούρα, ώριμες μπανάνες, μπρόκολο, ξηροί καρποί, σταφύλια, αγνό μέλι, παρθένο ελαιόλαδο, τζίντζερ, ακτινίδια, πορτοκάλια, διάφορα βότανα, λιπαρά ψάρια, κι άλλα πολλά τρόφιμα περιλαμβάνονται σε αυτά που πολλοί ειδικοί παγκοσμίως ονομάζουν υπερτροφές ή υπετρόφιμα και τα συστήνουν σε όλους για καλύτερη υγεία και ευεξία!

Κι έχουν δίκιο! Όλα αυτά μπορούν να μάς βοηθήσουν να είμαστε πιο αδύνατοι, να αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας πιο εύκολα τους ιούς και τα μικρόβια, να έχουμε πιο καθαρό μυαλό, πιο καλή όραση, ωραιότερο δέρμα και μαλλιά...

Αν όμως τρώμε όλα τα παραπάνω και μαζί καταναλώνουμε και 1 κιλό αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα, ένα μπουκάλι κρασί και μία πάστα για επιδόρπιο, τότε δεν θα έχουμε κάποιο όφελος. Ομοίως αν χρησιμοποιούμε τα υπετρόφιμα στη διατροφή μας αλλά ταυτόχρονα δεν γυμναζόμαστε καθόλου, ούτε καν περπατάμε αρκετά σε καθημερινή βάση, πάλι δεν θα έχουμε όφελος.

Τα ίδια επίσης αν τρώμε υγιεινές τροφές αλλά περιφερόμαστε όλη μέρα με ένα τσιγάρο στα χέρια!

Τα υπετρόφιμα λοιπόν είναι πολύτιμες τροφές για την υγεία μας, αν τα συνδυάζουμε με τακτική άσκηση, με γενικά προσεγμένη διατροφή χωρίς πολλά λιπαρά και ζάχαρη, αν δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε υπερβολικά πολύ και συχνά αλκοόλ, αν κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ και γενικά αν απέχουμε από ανθυγιεινές συνήθειες.

Τότε τα υπετρόφιμα μπορούν να προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες και να μάς βοηθήσουν να νιώθουμε και να είμαστε υγιείς αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα να ζήσουμε πολλά υγιή χρόνια!

Σχετικά Άρθρα