ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχουν και υγιεινά γλυκά

06 Οκτωβρίου 2019, 10:00

images

Τα γλυκά είναι διατροφικές βόμβες για τον οργανισμό μας καθώς προκαλούν δύο προβλήματα: Το ένα είναι ότι μας φορτώνουν με πολλές περιττές θερμίδες (μία μεγάλη πάστα έχει περί τις 500 και ακόμα περισσότερες) και το άλλο ότι μέσω της ζάχαρης ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ενέργειας και τα ρίχνουν το ίδιο απότομα δημιουργώντας σε δεύτερο χρόνο πείνα!

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να τα στερηθούμε αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε μόνο να επιλέγουμε τα λιγότερο «αμαρτωλά» και να τα τρώμε πιο σπάνια…

Σε παγκόσμια μελέτη που είχε γίνει προ 20ετίας εξετάστηκαν διατροφικά γλυκά από όλο τον κόσμο και βρέθηκε ποια μπορούμε να τρώμε πιο συχνά και ποια να αποφεύγουμε.

Νούμερο 1 διεθνής «εχθρός» της σιλουέτας μας θεωρείται το περίφημο μπανόφι. Το γλυκό που έχει βούτυρα, ψωμιά, κρέμες, καραμέλα, σαντιγύ και μπανάνες…

Νούμερο 1 δικός μας εχθρός είναι οι λουκουμάδες και οι κάθε λογής δίπλες καθώς είναι ζύμες που τηγανίζονται και στην συνέχεια μελώνονται.

Στα πιο υγιεινά γλυκά συγκαταλέγονται:

  • Όλα τα είδη χαλβά καθώς περιέχουν μόνο «καλά» λιπαρά.
  • Όλα τα είδη γλυκού του κουταλιού καθώς δεν έχουν ούτε αυτά λιπαρά.
  • Το σπιτικό, αγνό παγωτό χωρίς κρέμα γάλακτος.
  • Τα κέϊκ με μαύρη ζάχαρη και κατά προτίμηση με ελαιόλαδο αντί για φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη.

Στα πιο λιπαρά και «ανθυγιεινά» συγκαταλέγονται:

  • Τα γλυκά του ταψιού στα οποία εκτός από το μέλωμα απαιτείται και η χρήση μεγάλης ποσότητας φρέσκου βουτύρου.
  • Οι κάθε λογής πάστες και παστάκια.
  • Τα κρουασάν καθώς παρασκευάζονται με ολόκληρα κομμάτια φρέσκο βούτυρο.
  • Όλα τα τυποποιημένα κέϊκ, αρτοποιήματα, μπισκότα που περιέχουν πολλά συντηρητικά, διογκωτικές ύλες και πολλή ζάχαρη και βελτιωτικά γεύσης για να αρέσουν κυρίως στα παιδιά.

Και ας καταρρίψουμε κάποιους μύθους:

-Ναι το μέλι είναι πιο υγιεινό από την ζάχαρη. Έχει όμως πολλές θερμίδες όπως η ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με διαβήτη και τάση για ανάπτυξη διαβήτη.

-Τα παιδιά ζητούν καραμέλες και σοκολάτες και δεν θα πάθουν κάτι αν τους δίνουμε ένα γλυκό μια φορά την εβδομάδα, αλλά αν τρώνε κάθε μέρα κινδυνεύουν από παχυσαρκία, διαβήτη, χαλασμένα δόντια και από τον εθισμό στη ζάχαρη που θα τα ακολουθεί όλη τους την ζωή.

-Ναι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί αλλά έχουν πολλές θερμίδες. Αν παρασκευαστεί ένα γλυκό όλο καρύδια ή αμύγδαλα, θα είναι σίγουρα νόστιμο και υγιεινό αλλά θα αποδίδει και πολλές θερμίδες το κάθε κομμάτι.

ΠΗΓΗ: European Nutrition Guidelines

Σχετικά Άρθρα