ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρώμε καθημερινά τρόφιμα με βιταμίνη C για πολλούς λόγους

03 Φεβρουαρίου 2021, 16:00

images

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C αποτελεί αιτία για πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται και με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία στα ούλα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Philippe Hujoel, καθηγητής στοματικής υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη του Δρ Hujoel, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews, ανέλυσε μελέτες 15 κλινικών δοκιμών σε έξι χώρες, στις οποίες συμμετείχαν 1.140  υγιείς συμμετέχοντες και δεδομένα από 8.210 κατοίκους των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ούλα που ματώνουν ή έχουν την τάση να ματώνουν καθώς και η αιμορραγία των οφθαλμών ή του αμφιβληστροειδούς, συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης βιταμίνης C σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος βοήθησε στην αντιστροφή των προβλημάτων αιμορραγίας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Hujoel, τόσο η τάση για ουλίτιδα όσο και η αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις γενικότερων μικροαγγειακών προβλημάτων και αιμορραγίας στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς.

Η μελέτη δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιτυχής αναστροφή της τάσης ουλίτιδας με λήψη βιταμίνης C θα αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, τονίζει ο Δρ Hujoel. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C μάλλον είναι πολύ χαμηλή και ότι μια τέτοια χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε τάση αιμορραγίας των ούλων. Κι έτσι η σύσταση του Δρ Hujoel είναι να προσέχουμε την πρόσληψη βιταμίνης C λαμβάνοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη  C όπως πιπεριές, ακτινίδια και πορτοκάλια.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στην ουλίτιδα και τα επίπεδα βιταμίνης C έχει αναγνωριστεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Φαίνεται όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι μάλλον δεν δόθηκε μεγάλη έμφαση στον ρόλο της βιταμίνης C και το κέντρο βάρους έπεσε στα ούλα που ματώνουν.


Σχετικά Άρθρα