ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου

20 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Μία μετα-ανάλυση του 2015 σε 12 μελέτες που εξέτασαν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο εγκεφαλικό επεισόδιο συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτού του είδους τη διατροφή μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Ένας γιατρός θα πρέπει να δώσει περαιτέρω συμβουλές πριν κανείς αλλάξει σημαντικά τη διατροφή του, ιδιαίτερα εάν λαμβάνει φάρμακα.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Μια μετα-ανάλυση του 2015 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2017 ανέφεραν ότι η αυξημένη πρόσληψη πίτουρου και δημητριακών πρωινού ολικής αλέσεως είχε συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η συνολική κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως δεν είχε σχέση με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα άτομο μπορεί να επιθυμεί να δοκιμάσει τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως:

-βρώμη

-πίτουρο

-κινόα

-καστανό ρύζι

-ψωμί ολικής αλέσεως

-φρούτα.

Πολλά φρούτα περιέχουν διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση οποιασδήποτε φλεγμονής, στην πρόληψη θρόμβων αίματος και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη του 2013, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου.

Μερικά φρούτα που οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν περιλαμβάνουν:

-αχλάδια

-πορτοκάλια

-μήλα

-μπανάνες

-φράουλες

-γκρέιπφρουτ

-βατόμουρα

-λαχανικά.

Πολλά λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μια μελέτη του 2021 πρότεινε ότι η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρωτεΐνη

Έρευνα του 2017 έδειξε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να έχει μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στον γενικό πληθυσμό στην Ιαπωνία. Ωστόσο, οι συγγραφείς πρότειναν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την πρόσληψη πρωτεϊνών και τη σύνδεσή της με εγκεφαλικό επεισόδιο.


Σχετικά Άρθρα